VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.09.29. Įvyko antrieji Respublikonų, siekiančių nominacijos prezidento rinkimams, debatai

Linas Kojala

Politologas

Tvirto favorito statusą išlaikantis Donaldas Trumpas nedalyvavo - ir toliau nesileidžia į diskusijas su apklausose atsiliekančiais varžovais.

Apibendrinimai:

*Aiškaus debatų laimėtojo nėra:

- Nikki Haley stengiasi išlaikyti iniciatyvą ir kyla apklausose, bet jos skaičiai, išskyrus kelias valstijas, vis dar gana kuklūs;

- Ronas DeSantis, prieš kurį laiką buvęs arčiausiai Trumpo, pastaraisiais mėnesiais smuko žemyn, prarado finansinių rėmėjų ir bando stabilizuoti situaciją kaip artimiausias varžovas;

- Chrisas Christie tebelieka aštriausiu Trumpo kritiku, siejančiu savo sėkmę su pirmųjų valstijų balsavimais, bet ne bendru populiarumu;

- Mike’as Pence’as, Timas Scottas atrodo nuosekliai, bet augimo trajektorijos nėra;

- Ramaswamy, lozungais dominavęs pirmuose debatuose, šį kartą išsiskyrė mažiau (Haley jam atkirto: ‘klausant jūsų, tampu kvailesne’)

Tokios tendencijos naudingos Trumpui.

*Motyvacija? Dalis kandidatų supranta, jog nominacijos negaus, todėl dalyvauja a) savo žinomumui padidinti; b) užsitarnauti vietą Respublikono, jei prezidento rinkimai būtų pergalingi, administracijoje. Antroji priežastis stiprina Trumpą, nes jo galimybės auga, jei gausi grupė oponentų nesitraukia iš kovos ir prieš Trumpą nusiteikę rinkėjai neturi aiškios alternatyvos.

Trumpo pranašumas apklausose - milžiniškas (nacionaliniu mastu: Trumpas 54%; DeSantis 13.8%; Haley ir Ramaswamy 6.3%).

Visgi Ajovoje ir Naujajame Hempšyre - valstijose, kurios iškart po naujųjų balsuos pirmos - tik apie penktadalis rinkėjų yra tvirtai apsisprendę balsuoti už Trumpą. Atitinkamai 48% ir 43% svarsto ir kitus kandidatus. Tad potencialo kovai yra.

*Fox vedėjai uždavė klausimą apie Ukrainą; teirautasi, ar JAV naudinga matyti silpnėjančią Kremliaus armiją skiriant vos apie 5 proc. metinio gynybos biudžeto siekiančią paramą Ukrainai ir nesiunčiant amerikiečių karių.

Stovyklos pasiskirstė maždaug taip:

- Haley, Pence’as, Scottas, Christie nori toliau remti Ukrainą, siekiant išvengti NATO karo su Rusija bei parodyti Kinijai, kad JAV sieks taikos elgdamasi principingai ir atgrasydama priešininkus.

- Ramaswamy (“Tai, jog Putinas yra žiaurus diktatorius, nereiškia, kad Ukraina - gera”) ir DeSantis akcentuoja būtinybę lėšas ir dėmesį skirti vidaus problemoms, ypač nelegaliai migracijai, ne Ukrainai.

 

Atgal