VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.09.30. Vokietija sugriežtins sienų kontrolę su dviem ES šalimis

 

Vokietija pranešė, kad stiprins savo sienų su Lenkija ir Čekija kontrolę, nes Berlynas siekia suvaldyti didėjančią nelegalią migraciją.

Federalinė policija „vykdys papildomą lanksčią, tikslinę (žmonių) kontrabandos maršrutų kontrolę" palei sienas su dviem rytinėmis kaimynėmis, spaudos konferencijoje sakė vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser. Ministrė vis labiau spaudžiama sugriežtinti kontrolę, nes pastaraisiais mėnesiais labai išaugo neteisėtai į Vokietiją atvykstančių asmenų skaičius. Šių metų sausio-rugpjūčio mėnesiais federalinė policija aptiko 70 753 asmenis, nelegaliai atvykusius į Vokietiją, t. y. beveik 60 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai. Dėl šio antplūdžio Vokietijoje vėl kilo diskusijos apie tai, kaip geriausiai kontroliuoti imigraciją, ir tai priminė 2015 metų migrantų krizę, kai į šalį plūstelėjo dešimtys tūkstančių žmonių. Pastaraisiais mėnesiais, pradėjus augti migrantų skaičiui, Vokietija jau padidino policijos pareigūnų, atliekančių paieškos operacijas pasienio zonoje, skaičių. „Mano tikslas – daryti kuo didesnį spaudimą kontrabandininkams ir apsaugoti žmones“, – sakė N. Faeser. Vidaus reikalų ministrė neseniai užsiminė apie galimybę pasienyje su Lenkija ir Čekija įvesti stacionarią kontrolę – ši priemonė jau taikoma pasienyje su Austrija.

Vokietijos pasienis
Visos šalys yra Europos Sąjungos ir Europos Šengeno atvirų sienų zonos narės. Šengeno erdvėje vėl įvesti pasienio kontrolę leidžiama tik išskirtinėmis aplinkybėmis, o prieš jos įvedimą apie tai turi būti pranešta Briuseliui. N. Faeser sakė, kad „neatmeta“ galimybės ateityje įvesti stacionarią kontrolę, jei naujosios priemonės pasirodys nepakankamai veiksmingos.
 

Atgal