VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.10.07. KINIJA ŽAIDŽIA ITIN PAVOJINGĄ ŽAIDIMĄ

 Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

www.visagentura.com

Geopolitinė padėtis

Vašingtonas mano, kad Pekinas vis labiau stengiasi pakeisti pasaulinį požiūrį į Kiniją. Tam jis kasmet išleidžia milijardus dolerių.

Praėjusią savaitę JAV Valstybės departamentas pirmoje tokio pobūdžio ataskaitoje išdėstė Pekino taktiką ir metodus, kuriais komunistų begemotai formuoja viešąją nuomonę. Joje minimas turinio įvairiose žiniasklaidos priemonėse pirkimas, netikrų žmonių, surežisuotų įvykių kūrimas tam, kad būtų galima skleisti konkrečias, iš anksto sugalvotas ir numatytas žinias ir naratyvus bei nepalankių atsiliepimų blokavimas ir trynimas.

Iranietiškai rusiškų dronų liekanos

58 puslapių ataskaitą paskelbusi Valstybės departamento agentūra „Global Engagement Center“, kuriai pavesta kovoti su užsienio propaganda ir dezinformacija, perspėjo, kad Pekino informacinė kampanija ilgainiui gali paveikti sprendimų priėmimą visame pasaulyje ir pakenkti JAV interesams.

„Nekontroliuojamas (Kinijos vyriausybės) manipuliavimas informacija gali daugelyje pasaulio vietų sumažinti laisvę reikšti Pekinui kritišką nuomonę“, - sakė centrui vadovaujantis Jamie Rubin. Pasak jo, Pekino pastangos gali „pakeisti pasaulinį informacinį kraštovaizdį ir pakenkti Jungtinių Valstijų, jų draugų ir partnerių saugumui bei stabilumui“.

„Nenorime, kad mūsų pasaulyje atsirastų orveliškas faktų ir fikcijos mišinys“, - sakė jis. „Tai sunaikins saugų taisyklių ir teisių pasaulį, kuriuo remiasi Jungtinės Valstijos ir didžioji pasaulio dalis.“

Kinija iš karto pasmerkė ataskaitą, pavadinusi ją „savaime dezinformacija, nes ji iškraipo faktus ir tiesą“.

„Iš tikrųjų tai JAV sugalvojo pasaulinę informacinę erdvę paversti ginklu“, - pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerija. Ji pavadino Valstybės departamento agentūrą „dezinformacijos šaltiniu ir „suvokimo karo“ valdymo centru“.

Kinijos ambasados Vašingtone atstovas spaudai Liu Pengyu rašytiniame pareiškime teigė, kad ataskaita yra „tik dar viena priemonė, kuria siekiama sulaikyti Kiniją ir sustiprinti Amerikos hegemoniją“.

Iš tiesų, nuolat jums primindami, rodydami, aiškindami apie Kremliaus informacines operacijas, propagandos išpuolius, jų tikslus, atskleisdami Maskvos naratyvus ir analizuodami jų priežastis bei pasekmes, mes nepelnytai gal kiek palikome nuošalyje Kiniją.

O Kinija ir jos siekis dominuoti pasaulyje, kontroliuoti geopolitines tendencijas bei kurti dvipolį, kurio vienoje pusėje būtų silpni, susiskaldę globalūs Vakarai, egzistuojantys tik kaip Kinijos ir jos satelitų rinka, ir likęs šalių konglomeratas, pajungtas „Didžiajai Kinijai“, nustatančiai ir formuojančiai žaidimo taisykles, yra daug didesnė grėsmė, tik sunkiai įžiūrima plika akimi, nei teroristinės Rusijos gelžgaliai ir kreivadančiai ordų trogloditai.

Sprendimų priėmėjai ir politiniai lyderiai Vakaruose, išnešti į priekį minios, tos pačios, kuri juos ir nulipdė, sudėliojo, apkaišė lozungais ir išstūmė iš savo tarpo į priekį, grėsmę suvokia labai tiesiogiai. Bet netgi matydami nesibaigiančias žudynes Ukrainoje, raketas ir dronus, smogiančius į vaikų darželius, bažnyčias ir ligonines, jie ilgą laiką nesugebėjo patikėti tuo, ką mato, kad Rusija yra teroristinė valstybė, tiesiogiai grasinanti regiono geopolitiniam stabilumui ir visų mūsų saugumui.

Kaipgi jie gali „pamatyti“ Kinijos drakono letenas, ištiestas į jų baldus ir bankų sąskaitas, jei Pekino tankai nedarda Eliziejaus laukais, o naikintuvai neraižo lietingo Briuselio dangaus?

Kinija žaidžia itin pavojingą žaidimą. Jis dvigubai pavojingas tuo, kad „ant smūgio“ yra išvesta Rusija, ji naudojama kaip masalas, baubas ir visų Vakarų bėdų sprendimo raktas. Pekinui tai – dėmesio nukreipimas, apgaulė, manevras apie kuriuos savo „Karo mene“ paprastai ir labai tiesiai aprašė Sun Tzu.

„Būdami kupini jėgų, laukite nuvargusių, būdami sotūs, laukite badaujančių“, - kadais rašė jis.

Jo žodžiai ir išmintis iki šių dienų Kinijai yra įkvėpimo ir mokymo šaltinis, elgesio visuose – strateginiame, operaciniame ir taktiniame – lygiuose pavyzdys.

Reikšmingi postūmiai

Rusijos priešlėktuvinė gynyba numušė 31 Ukrainos bepilotį lėktuvą per Kyjivo pajėgų suderintą naktinę ataką pasienio regionuose, trečiadienį pranešė Rusijos karo ir prievartos ministerija. Kiek iš tiesų dronų buvo numušta, neaišku, tačiau tai, kad vis daugiau jų pasiekia driskių karinius objektus pačioje Rusijoje yra geras ženklas.

Tuo tarpu Jungtinės Karalystės žvalgyba mano, kad Rusija gali atakuoti civilinę laivybą Juodojoje jūroje, Ukrainos uostų prieigose paleisdama jūrines minas. Kremliaus tikslas yra nepasikeitęs nuo pat plataus masto invazijos pradžios – kariauti visais įmanomais frontais, kariauti hibridinį karą, energetinius resursus, maistą – grūdus išnaudojant kaip ginklą. Karo nusikaltėliai Maskvoje mato, kad nors ir nedideliu srautu, bet grūdai iš Ukrainos juda į badaujančias Afrikos šalis, o Putino chuntai būtina ne tik išlaikyti ten Rusijos įtaką, bet ir priversti jų gyventojus pajudėti Europos Sąjungos sienų link.

Ukrainos pajėgos per pastarąją parą tęsė puolamuosius veiksmus netoli Bachmuto ir Zaporižės srities vakaruose bei šiek tiek pasistūmėjo į priekį.

Ukrainos pajėgos tęsė antžemines atakas prie geležinkelio linijos tarp Kleščivkos ir Andrijivkos (į pietvakarius nuo Bachmuto), o pietuose šiek tiek pasistūmėjo į rytus nuo Novoprokopivkos (5 km į pietryčius nuo Robotynės) .

„Bloomberg“ praneša, kad Vokietija perduos Ukrainai papildomą oro gynybos įrangą, kad būtų apsaugoti Juodosios jūros ir Dunojaus uostai, per kuriuos eksportuojami grūdai. Ketinama perduoti vieną oro gynybos sistemą IRIS-T ir daugiau kaip 12 oro gynybos sistemų „Gepard“. Šios priemonės turės užtikrinti pietine Ukrainos pakrante Rumunijos kryptimi vykstančių krovinių apsaugą.

Trumpai

JT ataskaitoje apie žmogaus teises Ukrainoje padėtas taškas teroristinio išpuolio Volnovachos įkalinimo kolonijoje Nr. 120 netoli Jelenivkos, istorijoje. JT galutinai paneigė Rusijos teiginį, kad į koloniją Jelenovkoje „pataikė HIMARS“. Išvadoje rašoma, kad likusio kraterio dydis ir pažeidimo spindulys nėra būdingi HIMARS šaudmenų pažeidimui.

Vengrijos užsienio reikalų ministras trečiadienį pareiškė, kad jo šalis ir toliau blokuos karinę pagalbą Ukrainai, nepaisant neseniai Kyjivo priimto sprendimo išbraukti Vengrijos banką iš Ukrainos karo su Rusija rėmėjų sąrašo.

Užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto sakė, kad pirmadienį Ukrainos nacionalinės korupcijos prevencijos agentūros priimtas sprendimas išbraukti „OTP Bank“ iš sąrašo buvo „žingsnis teisinga linkme“, tačiau jis leido suprasti, kad Vengrija, prieš keisdama savo požiūrį į Ukrainą bet kokioje tarptautinėje aplinkoje, reikalauja papildomų garantijų.

Kai nori mušti šunį, lazdą visuomet surasi (jokiu būdu nemuškit šuns, apskritai, negali nieko mušti, nebent tik išvanot šonus driskiams, atėjusiems be kvietimo į svečius prievartaut, degint ir žudyt).

Vakar, praėjus kelioms valandoms po to, kai Turkijos užsienio reikalų ministras perspėjo, kad Turkija smogs šios kovotojų grupuotės pozicijoms Sirijoje ir Irake, keršydama už Ankaroje anksčiau šią savaitę įvykdytą savižudžio sprogdintojo išpuolį, Turkijos karo lėktuvai pradėjo naują antskrydžių prieš kurdų kovotojų taikinius Irake seriją.

Po rekordiškai karštos vasaros, rugsėjį atšilimas dar labiau pablogėjo, nes Žemė pasiekė naują normalios temperatūros viršijimo rekordą, ketvirtadienį pranešė Europos klimato agentūra.

Praėjusio mėnesio vidutinė temperatūra buvo 0,93 laipsnio Celsijaus už 1991-2020 m. rugsėjo mėnesio vidurkį. Tai šilčiausia mėnesio virš vidurkio riba per 83 metus, kai Europos kosmoso agentūros „Copernicus“ klimato kaitos tarnyba vykdo stebėjimus.

„Tai tiesiog pribloškia, - sakė „Copernicus“ direktorius Carlo Buontempo. „Tokio mėnesio per visą mūsų istoriją dar nėra buvę.“

Ir bus tik blogiau, nes žmoniją valdo Godulys, Kvailumas ir Savanaudiškumas.

Atgal