VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2024.03.27. Konservatorių „Saulėlydis“ – taupymo režimas ar vampyrų puota?

 

Živilė Pinskuvienė

Lietuvos regionų partijos pirmininko pavaduotoja

Pastarojo laikotarpio ir šių dienų klausimas Nr. 1 – iš kur valstybei gauti pinigų saugumui bei gynybai? 

Atsakymų ieško Vyriausybė, Seimas, ekonomistai. Šimtai valandų posėdžių, diskusijų, debatų. Deja, ant šalies valdančiųjų šachmatų lentos – tik pėstininkai – t.y. paprasti Lietuvos žmonės bei verslas. Kelkim Pridėtinės vertės mokestį, uždėkim visuotinį nekilnojamojo turto mokestį, naikinkim Gyventojų pajamų mokesčio lengvatas... O kam čia per daug vargintis?

Bet gal dabar veikiantiems konservatoriams derėtų tiesiog prisiminti, ką darė jų pirmtakai? Kokiais sprendimais taip gyrėsi kaip sėkmingais?

Raktažodis – saulėlydis. Ir tai gali būti ne vampyrų puota, o garsiosios konservatorių patriarcho Andriaus Kubiliaus net du kartus inicijuotos bei veikusios „Saulėlydžio komisijos“ veiklos atnaujinimas. Ar Europos Parlamente prasmegusio A. Kubiliaus mokinė ir įpėdinė Ingrida Šimonytė dar atsimena tokią?

Valdantiesiems pats laikas „užrišti“ vampyrų puotas ir imtis normalių, į žmogų orientuotų sprendimų

Reikia pripažinti, kad tos komisijos bent jau viešai deklaruota paskirtis buvo netgi labai racionali – mažinti biurokratinį aparatą, užtikrinti, kad nebūtų dubliuojamos valstybinių institucijų funkcijos ir tokiu būdu sutaupyti. 

2000 m. rugsėjį tuometinis premjeras, konservatorius Andrius Kubilius džiaugėsi pirmosios „Saulėlydžio komisijos“ pasiūlymais, kurie esą praves ir ateities Vyriausybėms. Šie pasiūlymai tuometiniais skaičiavimais turėjo leisti sutaupyti milžinišką sumą – 120 mln. litų. Kiek tai būtų šiandien, pasakyti sunku, bet įvertinus dabartinę perkamąją galią ir infliaciją, suma eurais būtų ne ką mažesnė.

Antroji „Saulėlydžio komisija“ veikė 2008 – 2012 m., kai Lietuvos Vyriausybės vadovu vėl buvo A. Kubilius. Pasak jo, komisijos veikla ir vėl buvo labai sėkminga, nes buvo nemažai sutaupyta ir sustabdytas valstybės tarnybos augimas bei naujų institucijų kūrimas. Visgi, A. Kubilius tuomet jau išsisukinėdamas sakė, kad pagrindinis komisijos tikslas vis dėlto buvo ne pinigų taupymas (nors tam ji buvo sukurta), o „siekiant, kad valstybės atitinkamos institucijos savo veikloje įgyvendintų pačius svarbiausius geros vadybos principus, orientuotųsi į rezultatus“.

Taigi tuomet taupymui sukurta komisija išsivertė ir tapo konservatorių bei jų bendrų „puota“. Mat A. Kubiliaus įvardintus pasiekimus matė tik jie patys, o jų kritikai tiesiai šviesiai rėžė, kad komisija nei sumažino biurokratų skaičių, nei kažką naudingo nuveikė, nors biudžeto pinigus sėkmingai įsisavino.

Deja, tikruosius rezultatus matome ir jaučiame kiekvienas. Vietoj administracinės naštos mažinimo, biurokratinis aparatas Lietuvos valstybinėse institucijose kaip buvo išpūstas, taip ir tebėra. Verslo atstovai, gyventojai tvarkydamiesi elementarius reikalus gaišta laiką, turi apsišarvuoti kantrybe. Kur bepasigilintum, matai prikurtų naujų institucijų, departamentų, agentūrų, virtusių šiltomis kėdėmis arba tiesiog savų „šėryklomis“. O štai pinigų gynybai nėra iš kur paimti – nebent tik dar labiau nusmaugiant dirbantį žmogų. 

Todėl naudodamasi proga, kreipiuosi į valdančiuosius konservatorius. Žmonės girdi jūsų pagyras, kaip „sėkmingai“ suvaldėte 2007-2008 metų finansinę krizę ar „patys vieni“ nugalėjote pandemiją. Taigi pats laikas „užrišti“ vampyrų puotas ir imtis normalių, į žmogų orientuotų sprendimų.

Mažinkite biurokratų bei mokesčių mokėtojų pinigais mintančių, tačiau jokios realios naudos Lietuvai neduodančių, institucijų ir įstaigų skaičių. Taip, kaip patys deklaravote. O ne dar labiau skurdinkite tautą per naujus mokesčius ar subsidijų ir paramų tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims naikinimą.

 

 

Atgal