VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2024.04.17. Nausėda: Lietuvoje dislokuotus pirmuosius vokiečių karius gegužę aplankys Scholzas

Lietuvoje dislokuotus pirmuosius Vokietijos brigados karius gegužę aplankys šios šalies kancleris Olafas Scholzas, pranešė prezidentas Gitanas Nausėda.

„Gegužės 6 dieną pasveikinsiu Vokietijos kanclerį Olafą Scholzą, kuris lankysis Lietuvoje ir aplankys Vokietijos brigados elementus“, – žurnalistams Kauno rajone sakė šalies vadovas.

Pirmieji Vokietijos brigados kariai į šalį atvyko praėjusią savaitę.

Kiek daugiau nei 20 karių bazuosis Vilniuje ir bus atsakingi už brigados perkėlimo į Lietuvą planavimą bei karinei infrastruktūrai keliamų reikalavimų derinimą.

Olafas Scholzas

Vykdant laipsnišką brigados karių perkėlimą, prognozuojama, kad čia kartu galėtų atvykti ir maždaug trečdalio karių šeimos.

Brigadą sudarys apie 5 tūkst. karių, jie į Lietuvą turėtų atvykti iki 2027-ųjų pabaigos. Lietuva skaičiuoja, kad investicijos į vokiečių brigados priėmimui reikalingą karinę ir treniravimosi infrastruktūrą galėtų siekti 800 mln. eurų.

Apie Vokietijos brigados dislokavimą Lietuvoje imta kalbėti po Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 metų vasarį, Vokietija konkretų įsipareigojimą dėl to paskelbė pernai birželį. Taip siekiama sustiprinti Lietuvos ir viso NATO rytinio sparno saugumą.

 

Atgal