VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

03 13. Naujuoju popiežiumi tapo argentinietis

Antrąją konklavos dieną 115 Siksto koplyčioje susirinkusių kardinolų nusprendė - Benedikto XVI įpėdiniu taps Chorchė Marijus Bergolijus (Jorge Mario Bergoglio) iš Argentinos. Jis pasirinko Pranciškaus I vardą.

Naujasis popiežius yra 76-erių. Tai pirmasis Katalikų bažnyčios vadovas iš Lotynų Amerikos. Nuo šiol jis vadovaus 1,2 mlrd. pasaulio katalikų.

Jau per 2005 metų konklavą Argentinos jėzuitas buvo laikomas stipriausiu Jozefo Racingerio (Joseph Ratzinger) varžovu. Tačiau dėl savo ne visai tvirtos sveikatos jis per dabar vykusius rinkimus greičiau buvo laikomas autsaideriu, o ne favoritu. Argentinietis dažnai vadinamas "vargšų kardinolu".

Buenos Airių arkivyskupas ir Argentinos primas viešumoje nemėgsta išsiskirti. Pastaraisiais metais Ch. M. Bergolijus nevengė kritikos buvusio Argentinos prezidento Nestoro Kiršnero (Nestor Kirchner) ir dabartinės prezidentės Kristinos Kiršner (Cristina Kirchner) vyriausybėms. Jis kritikavo skurdą ir korupciją. Aukštas dvasininkas, be to, jis nesėkmingai kovojo prieš tos pačios lyties asmenų santuokas Argentinoje.

Geležinkeliečio sūnus 2001-aisiais vadovavo Vyskupų sinodui Romoje ir taip pelnė kardinolų pagarbą.

Antradienio vakarą, nepaisydami prasto oro, tūkstančiai žmonių susirinko šv. Petro aikštėje. 20.07 val. Lietuvos laiku jie išvydo baltus dūmus, reiškiančius, kad turime naują pontifiką. Tada sugaudė šv. Petro bazilikos varpai. Žmonės džiūgavo, mojo vėliavėlėmis, laikė iškėlę į viršų kryželius.

Benediktas XVI dėl sveikatos ir senatvės atsistatydino vasario 28-ąją.

Atgal