VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

03 13. Benedikto XVI įpėdinis išrinktas per vieną trumpiausių konklavų

Benedikto XVI įpėdinio rinkimai buvo vieni trumpiausių Bažnyčios istorijoje. Kardinolai Siksto koplyčioje užsidarė vėlią antradienio popietę, o baltas dūmas apie išrinktą naują Katalikų bažnyčios vadovą pasirodė trečiadienio vakarą.

Benediktas XVI pontifiku buvo paskirtas praėjus 26 valandoms nuo konklavos pradžios. Argentiniečio Chorchės Marijaus Bergolijaus (Jorge Mario Bergoglio) išrinkimas truko tik šiek tiek ilgiau.

Ilgiausiai trukusi konklava prasidėjo 1268 metais vidurio Italijos Viterbio mieste ir truko dvejus metus devynis mėnesius ir dvi dienas. Kardinolai niekaip negalėjo nuspręsti, ką išrinkti popiežiumi, ir nė vienas kandidatas nesurinko reikalingos dviejų trečdalių daugumos, nors posėdžiaujantiems dvasininkams ir buvo smarkiai sumažintas maisto davinys. Tik tuomet, kai įpykę žmonės pradėjo ardyti kardinolų posėdžio salės stogą, jie 1271 metų rugsėjį popiežiumi išrinko Grigalių X, kadangi baiminosi artėjančių rudens liūčių ir potvynių.

1314 metais Karpentrase, pietinėje Prancūzijos dalyje, surengta konklava buvo itin dramatiška. Nekantri tikinčiųjų minia padegė vyskupiją, kurioje vyko konklava, ir vyskupams teko sprukti iš pastato. 1316 metų birželio pabaigoje princas Filipas (Philip) surengė uždarą konklavą dominikonų vienuolyne Lione ir po 40 dienų pagaliau popiežiumi buvo išrinktas Jonas XXII.

Trumpiausia konklava vyko Romoje 1503 metų spalio 31 dieną, kai po kelių valandų posėdžiavimo popiežiumi buvo paskelbtas Julijus II. Taip pat viena iš trumpiausių konklavų istorijoje laikomas 1939 metais vykęs vyskupų susirinkimas, kai po 20 valandų vyskupai popiežiumi išrinko Pijų XII.

Atgal