VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

03 15. Arkivyskupas S. Tamkevičius: jeigu naujojo popiežiaus įtaka pasauliui bus labai gera, tuomet tai bus naudinga ir Lietuvai

Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas, Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius sako asmeniškai nesąs pažįstamas su popiežiumi Pranciškumi ir nekeliąs klausimo, ko Lietuvai tikėtis iš naujojo pontifiko.
"Šiandien reikėtų kalbėti ne apie tai, ką popiežius Lietuvai duos, o tai, ką duos Bažnyčiai ir visam pasauliui. O jeigu jo įtaka pasauliui bus labai gera, tuomet tai bus naudinga ir Lietuvai", - teigė arkivyskupas S. Tamkevičius ketvirtadienį "delfi.lt" surengtame forume.
Kalbėdamas apie naujuoju popiežiumi išrinktą pirmąjį jėzuitų vienuolį, S. Tamkevičius, pats priklausantis šiam ordinui, sako manąs, kad reikšminga ne tai, ar popiežius jėzuitas, pranciškonas ar salezietis.
"Esminga tai, kad jis gyvena tuo, ką yra pažadėjęs Viešpačiui. Kiekvienas vienuolis yra pažadėjęs neturtą, ištikimybę Evangelijai ir širdies tyrumą. Su šiomis kvalifikacijomis popiežius gali labai sėkmingai atlikti svarbią tarnystę", - sako arkivyskupas.
Prisimindamas, kad kažkada jėzuitų ordinas popiežiaus buvo uždraustas, arkivyskupas S. Tamkevičius pripažįsta, kad buvo laikotarpių, kai jėzuitai neįtikę valdžios žmonėms ir jie darę įtaką popiežiui, kad draugija būtų uždrausta. "Šiandien galima pasidžiaugti, kad Bažnyčios, taip pat ir popiežiaus, niekas iš šalies nepajėgia įtakoti, kad jis padarytų Bažnyčiai nenaudingų sprendimų. Jėzuitai daro ne tris įžadus - neturto, klusnumo ir skaistumo - o prideda ir ketvirtą - klusnumo popiežiui, tai reiškia, eiti ten, kur bus pasiųsti", - paaiškino arkivyskupas.
"Manau, kad šis popiežius aktyviai ragins vyskupus, kunigus ir visus Bažnyčios narius aktyviai nešti Evangelijos žinią į šių dienų pasaulį. Manau, dėl to, kad pasirinko Pranciškaus vardą. Pranciškus Asyžietis nešė Evangelijos žinią savo neturtu, o jėzuitas Pranciškus Ksaveras nešė Evangelijos žinią į pagonišką Indiją, Japoniją ir Kiniją", - sakė S. Tamkevičius.
Paklaustas dėl senyvo popiežiaus Pranciškaus amžiaus (76 metai), S. Tamkevičius atsakė: "Benediktas XVI paliko labai gerą pavyzdį. Kai Pranciškus pajus, kad negali sėkmingai vystyti savo misiją, lengvai galės užleisti vietą jaunesniam".
"Kalbėdamas apie galimybę naujajam popiežiui atnaujinti Bažnyčią, arkivyskupas sako, kad Bažnyčiai atnaujinti nereikia tokių radikalių žingsnių kaip kunigų celibato panaikinimas. "Bažnyčios atnaujinimui celibato panaikinimo nereikia. Tik labai reikia, kad kunigai būtų ištikimi savo įsipareigojimams, kuriuos priima per šventimus. Jeigu būtų panaikintas celibatas, dėl to kunigai nepasidarytų šventesni", - teigia Kauno arkivyskupas.
Atsakydamas į klausimą, ar yra tikimybė, kad Bažnyčia kada nors pripažins homoseksualias santuokas, arkivyskupas atsakė: "Labai apgailestauju, bet Bažnyčia tikrai homoseksualių santuokų negalės pripažinti. Yra dalykų, kur Bažnyčia, laikydamasi pagrindinių Evangelijos nuostatų, nėra laisva daryti vienų ar kitų sprendimų. Bažnyčia tikrai gerbia visus žmones, tarp jų ir tuos, kurie yra homoseksualios orientacijos, bet ji negali pritarti veiksmams, kurie yra prieš prigimtį."

Atgal