VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

07 03. Vilniaus arkivyskupas Romoje gavo metropolito ženklą - palijaus juostą

Jūratė Mockuvienė

34 arkivyskupai metropolitai, tarp jų ir naujasis Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas, šeštadienį, šv. Petro ir Pauliaus iškilmės dieną, Romoje buvo apjuosti palijumi, simbolizuojančiu arkivyskupų metropolitų jurisdikciją ir jų pavaldumą Romos vyskupui.
Metropolitai palijaus juostą priėmė iš popiežiaus Pranciškaus rankų Šv. Petro bazilikoje Vatikane vykusioje iškilmėje, praneša Vatikano radijas.
Per pastaruosius 12 mėnesių buvo paskirti 35 arkivyskupai, tačiau Vietnamo Bažnyčios ganytojas negalės atvykti į Romą, todėl palijus jam bus įteiktas jo arkivyskupijos katedroje Vietname.
Didžioji dalis ganytojų, gausiančių palijų iš Šventojo Tėvo Pranciškaus rankų, buvo dar popiežiaus Benedikto XVI paskirti į arkivyskupijų sostus. Aštuoni, tarp jų ir Vilniaus arkivyskupas, buvo paskirti jau naujojo popiežiaus Pranciškaus.
Palijus šiemet gavo arkivyskupai iš 20 kraštų: keturi iš JAV, po tris iš Argentinos, Brazilijos, Indijos, Italijos ir Meksikos, du iš Bolivijos ir po vieną iš Centrinės Afrikos Respublikos, Fidži salų, Filipinų, Kanados, Kroatijos, Lenkijos, Lietuvos, Malaizijos, Mozambiko, Nigerijos, Portugalijos, Škotijos ir Vietnamo.
Palijus - tai vilnonė juosta, apjuosianti arkivyskupo pečius. Į baltos juostos galus įsiūti šeši juodi kryžiai simbolizuoja Kristaus žaizdas. Į palijų įsegamos trys sagtys simbolizuoja Nukryžiuotojo vinis.
Nors nėra tikslių žinių apie palijaus nešiojimo tradiciją, tačiau žinoma, kad jau IV amžiuje Romos vyskupas naudodavo palijų. Manoma, kad palijus galėjo būti imperatoriška insignija iš antikos Romos laikų, kurią paskui perėmė vyskupai.
Vėliau iš Romos palijai buvo įteikiami metropolitams, ypač Grigaliaus VII laikais, nuo tada metropolitai atvykdavo į Romą atsiimti palijų.
Popiežiaus Pauliaus VI reforma praėjusio šimtmečio septintajame dešimtmetyje nustatė, kad palijus priklauso vien tik metropolitams ir yra įteikiamas būtent birželio 29-ąją, šventųjų apaštalų Petro ir Pauliaus iškilmėje, paryškinant palijų dėvinčio metropolito ryšį su Apaštalų Sostu.

Atgal