VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

08 20. Kardinolas A.J. Bačkis Kijeve perdavė popiežiaus sveikinimą ir padrąsinimus

Povilas Jagėla

Popiežiaus ypatingasis pasiuntinys kardinolas Audrys Juozas Bačkis Kijevo Rusios krikšto 1025 metų jubiliejaus šventėje Kijeve sekmadienį Šventojo Tėvo Pranciškaus vardu pasveikino ir parodė popiežiaus palankumą visiems Ukrainos ganytojams ir visiems į jubiliejinę iškilmę susirinkusiems vyskupams, kunigams, vienuoliams ir tikintiesiems pasauliečiams, paragindamas juos didesnei dvasinei vienybei, praneša Vatikano radijas.

Popiežius Pranciškus savo atstovo kardinolo A.J. Bačkio skyrimo laiške, be kita ko, pažymėjo, jog Kijevo Rusios žmonių krikšto 1025 metų jubiliejus "suteikia taip trokštą progą džiaugtis ne tik Ukrainos Graikų Katalikų Bažnyčios vadovams ir tikintiesiems, bet ir lotynų apeigų bei kitų apeigų broliams, kadangi veikia ta pati Dvasia, kuri dalija kiekvienam atskirai, kaip jai patinka".

Popiežius įpareigojo kardinolą A.J.Bačkį visus iškilmių dalyvius paraginti sutelkti jėgas ir, priėmus bendrą sprendimą, savaime, laisva valia ir sutartinai skelbti Evangeliją. "Be to, visus dalyvaujančiuosius padrąsink kasdieniame gyvenime degti malda, meditacija ir uoliu tikėjimu, įsiklausyti į dvasinius poreikius. Valstybės institucijoms atskleisi šio jubiliejaus svarbą, taip pat susirūpinimą dėl tautos pažangos ir gerovės", - rašoma popiežiaus ypatingojo pasiuntinio skyrimo laiške.

Sekmadienio ryte Ukrainos sostinėje įvyko vienas iš svarbiausių krikšto jubiliejaus akcentų - Patriarchalinės graikų katalikų katedros Kijeve pašventinimas. Patriarchalinė katedra pašvęsta Prisikėlusiam Kristui. Į katedros didįjį altorių sudėtos Visuotinės Bažnyčios šventųjų ir kankinių, taip pat Ukrainos unitų XX amžiaus kankinių, tarp jų ir pirmojo unitų šventojo ir arkivyskupo Juozapato Kuncevičiaus, relikvijos.

Atgal