VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Rinkimai

06 02. VRK patvirtino galutinius rinkimų į Europos Parlamentą rezultatus

Lietuvai naujos kadencijos Europos Parlamente atstovaus nauja praėjusį sekmadienį, gegužės 25 d., išrinktų europarlamentarų komanda.
Pagal sekmadienį Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) patvirtintus galutinius rinkimų į Europos Parlamentą rezultatus, konservatoriams ir krikščionims demokratams atstovaus Gabrielius Landsbergis ir Algirdas Saudargas, socialdemokratams - Vilija Blinkevičiūtė ir Zigmantas Balčytis, Liberalų sąjūdžiui - Antanas Guoga ir Petras Auštrevičius, partijai Tvarka ir teisingumas - Rolandas Paksas ir Valentinas Mazuronis, Darbo partijai - Viktoras Uspaskichas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijai ir Rusų aljansui - Valdemaras Tomaševskis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai - Ramūnas Karbauskis.
VRK nariai vienbalsiai balsavo už rinkimų į Europos Parlamentą rezultatų patvirtinimą.
VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas išsklaidė anksčiau buvusias kai kurias abejones dėl trečioje vietoje konservatorių sąraše atsidūrusios Laimos Andrikienės. Pasak jo, po balsų perskaičiavimo paaiškėjo, kad L. Andrikienė gavo 133 balsais mažiau negu antrojoje vietoje atsidūręs A. Saudargas.
R. Karbauskis atsisakė Europos Parlamento nario mandato

Į Europos Parlamentą išrinktas Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis sekmadienį atsisakė Europos Parlamento nario mandato. Vietoj jo į Briuselį vyks antroje vietoje partijos rinkimų sąraše atsidūręs Ignalinos meras Bronis Ropė.
Sekmadienį į Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) posėdį atvykęs R. Karbauskis perskaitė savo atsistatydinimo pareiškimą. Politikas teigė, kad "tai tvirtas asmeninis jo apsisprendimas". R. Karbauskis sakė nutaręs likti Lietuvoje dėl daugybės visuomeninių ir darbo reikalų. Jis neabejoja, kad B. Ropė sugebės puikiai atstovauti rinkėjams.
VRK patenkino R. Karbauskio atsistatydinimo iš Europos Parlamento nario pareiškimą. Kitu sprendimu VRK taip pat pripažino išrinktu į Europos Parlamentą B. Ropę.
Birželio 5 d. 14 val. istorinėje Seimo Kovo 11-osios salėje naujai išrinktiems europarlamentarams planuojama įteikti Europos Parlamento nario pažymėjimą.
Oficialiais rinkimų į Europos Parlamentą Lietuvoje rezultatais, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai gavo 17,43 proc. balsų, Socialdemokratų partija - 17,26 proc., trečiojoje vietoje atsidūrė Liberalų sąjūdis, sulaukęs 16,55 proc. rinkėjų palaikymo. Toliau rikiuojasi partija Tvarka ir teisingumas, pelniusi 14,25 proc. balsų, Darbo partija gavo mažiau - 12,81 proc. palaikymą, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija "Valdemaro Tomaševskio blokas" pelnė 8,05 proc. rinkėjų balsų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga - 6,61 proc. balsų.
Trys rinkimuose dalyvavusios partijos - Lietuvos žaliųjų partija (3,56 proc.), Tautininkų sąjunga (2 proc.), Liberalų ir centro sąjunga (1,48 proc.) - Europos Parlamento nario mandatų negavo.
Rinkimuose dalyvavo 47,35 proc. rinkėjų.
Į pirmuosius posėdžius naujasis Europos Parlamentas rinksis liepos 1-3 dienomis. Tada bus išrinktas Parlamento pirmininkas ir 14 jo pavaduotojų.
Liepos 14-17 dienomis turėtų paaiškėti, kas taps naujuoju Europos Komisijos vadovu.

Atgal