VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Rinkimai

03.05. Prezidentė: ateityje reikėtų labiau suvienodinti politinių partijų ir rinkimų komitetų konkuravimo sąlygas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Savivaldos rinkimuose iškovoti mandatai atspindi žmonių nuotaikas ir nacionalinės politikos tendencijas.

„Rinkimai parodė, kad absoliučioje daugumoje savivaldybių pirmą kartą tiesiogiai išrinkti merai nenuvylė žmonių - dauguma jų perrinkti arba su gerais rezultatais pateko į antrąjį turą“, - sako šalies vadovė. 


Tačiau prezidentė pažymi, kad ateityje reikėtų labiau suvienodinti politinių partijų ir rinkimų komitetų konkuravimo sąlygas, nors rinkimų komitetai tapo patraukliu būdu partiškumo besikratantiems politikams.

„Komitetai turėtų tapti formaliomis, registruotomis organizacijomis su aiškia steigimo ir atskaitomybės tvarka“, - teigia prezidentė D.Grybauskaitė.

Vyriausiajai rinkimų komisijai jau turint Savivaldos rinkimų rezultatus iš beveik visų rinkimų apylinkių, aiškėja, kad sėkmingiausi renkant Savivaldybių tarybas jie buvo Visuomeniniams rinkimų komitetams. Jie bendrai surinko 26,73 proc. rinkėjų balsų. Lyginant su 2015 metų rinkimais, šiemetiniuose rinkimuose dalyvavo daugiau visuomeninių rinkimų komitetų. 2015-aisiais jų buvo 58, o šiemet 48-iose savivaldybėse užregistruoti 87 rinkimų komitetai. 71 komitetas išsikėlė kandidatus į merus.

Iš partijų geriausiai sekėsi Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams. Juos palaikė 16,03 proc. rinkimų teisę turinčių Lietuvos piliečių. Lietuvos socialdemokratų partijai teko 13,28 proc. rinkėjų balsų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai - 11,15 proc. Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui - 5,90 proc.

Atgal