VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Rinkimai

09 21. VRK panaikino Darbo partijos pirmininko V. Uspaskicho teisinę neliečiamybę

Penktadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) apsisprendė panaikinti į Seimą kandidatuojančio Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho teisinę neliečiamybę.

Už tokį sprendimą buvo 10 komisijos narių, 1 - prieš, 2 - susilaikė.

"VRK yra vienintelė įstaiga valstybėje, kuri rinkimų metu gina kandidatus ir leidžia nevaržomai, netrukdomai dalyvauti rinkimuose. Esu įsitikinęs, kad jūs tai ir darysite", - posėdyje į komisijos narius kreipėsi jis.

V. Uspaskichas pažymėjo, jog jis nėra pavojingas visuomenei, o trys savaitės, likusios iki Seimo rinkimų, bylos nagrinėjimo procesui įtakos neturi.

"Šita byla susijusi ne su pelno siekiančia organizacija, kuri padarė finansinį nusikaltimą. Tai yra byla, susijusi su politine organizacija. VRK nėra teismas, todėl nelenda į bylos turinį, o žiūri, ar yra politiniai galimi susidorojimai ar trukdžiai dalyvauti visaverčiame politiniame gyvenime", - sakė jis.

Darbo partijos pirmininko teigimu, apie tai, jog neva "juodosios buhalterijos" byla buvo sufabrikuota ir su juo buvo bandoma politiškai susidoroti, liudijo ir Prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas, JAV diplomatai bei Prezidentas Valdas Adamkus savo knygoje.

V. Uspaskichas taip pat VRK posėdyje patvirtino, jog neprieštaravo teismo sprendimui kreiptis dėl jo teisinės neliečiamybės, nes "tiesiog yra tokia procedūra".

"Galvoju, kad demokratinėje, teisinėje valstybėje rinkimų metu kandidatą gali ginti vienintelė institucija - VRK. Todėl man norėtųsi, kad Lietuvoje, kuriant demokratiją, VRK užimtų didesnį statusą (...) Būtinybės atimti teisinę neliečiamybę nebuvo", - po VRK sprendimo žurnalistams sakė jis.

Penktadienį VRK taip pat panaikino į Seimą kandidatuojančios Darbo partijos narės Vitalijos Vonžutaitės teisinę neliečiamybę.

ELTA primena, jog pirmadienį dėl apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu ir kitomis nusikalstamomis veikomis kaltinamų V. Uspaskicho ir V. Vonžutaitės teisinės neliečiamybės panaikinimo į VRK kreipėsi Vilniaus apygardos teismas.

Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija kreipėsi į VRK dėl sutikimo rinkimų agitacijos metu, taip pat iki pirmojo naujai išrinkto Seimo posėdžio kaltinamuosius V. Uspaskichą ir V. Vonžutaitę patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jų laisvę.

V. Uspaskichas pradeda Darbo partijos sąrašą, antruoju įrašytas kaltinamasis Vytautas Gapšys, 13-ąja - kaltinamoji V. Vonžutaitė. Kaltinamojo V. Gapšio patraukimo baudžiamojon atsakomybėn klausimas buvo išspręstas ir sutikimas gautas Seime.

Atgal