VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Rinkimai

10 01. Į Seimą bandantys patekti Garliavos įvykių dalyviai neteko teisinės neliečiamybės

Į Seimą bandantys patekti keturi Garliavos įvykių dalyviai neteko teisinės neliečiamybės.

Penktadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), patenkindama Kauno apygardos prokuratūros rugsėjo 24 d. prašymą, panaikino partijos "Drąsos kelias" kandidatų Ryčio Saladžiaus, Juozo Valiušaičio, Tautrimo Januševičiaus ir Evelinos Paltanavičiūtės-Matjošaitienės teisinę neliečiamybę, išskyrus laisvės suvaržymą, tai yra sulaikymą, suėmimą ir namų areštą.

"Drąsos kelio" atstovai turės aiškintis prokurorams dėl galimo trukdymo antstolio veiklai ir įžeidinėjimo per gegužės įvykius Garliavoje.

"Kaip aš, filmuodamas įvykius, galėjau įžeisti antstolį?" - VRK posėdyje stebėjosi R. Saladžius.

J. Valiušaitis irgi tvirtino norėjęs užfiksuoti su fotoaparatu, kaip vyksta vaiko perdavimas. "Lietuvos prokuratūra yra nustojusi tiek tautos pasitikėjimo, tiek mano. (...) Nesu padaręs jokių teisės pažeidimų", - tvirtino jis.

VRK nariams J. Valiušaitis perskaitė savo pareiškimą ir pademonstravo nuotraukas iš Garliavos įvykių.

Penktadienį VRK panaikino ir Žaliųjų sąjūdžio kandidato vienmandatėje Prienų-Birštono apygardoje Gintauto Sodaičio teisinę neliečiamybę. Rugsėjo 24 d. to paprašė Kauno apygardos teismas.

Kaip ELTA jau skelbė, partijos "Drąsos kelias" kandidatės į Seimo narius buvusi Kauno apygardos teismo teisėja Neringa Venckienė ir jos teta Audronė Skučienė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) apskundė prieš savaitę priimtą Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimą dėl jų neliečiamybės panaikinimo. Abi moterys beveik identiškuose skunduose LVAT teigia, kad VRK sprendimas joms panaikinti teisinę neliečiamybę yra neteisėtas ir nepagrįstas ir todėl esą turi būti panaikintas.

"Kandidato į Seimo narius imunitetas nustatytas ne tam, kad sudarytų prielaidas nusikaltimą padariusiam Seimo nariui išvengti baudžiamosios atsakomybės, o tam, kad kandidatas į Seimo narius nebūtų traukiamas baudžiamojon atsakomybėn nesant tam teisiniam pagrindui, nebūtų persekiojamas dėl politinių ir kitų panašių motyvų, dėl jo kaip kandidato į Seimo narius veiklos, kad jam nebūtų daromas toks poveikis, kurį draudžia Konstitucija", - savo skunduose rašo N. Venckienė ir A. Skučienė.

Prieš savaitę VRK sutiko leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn į Seimą kandidatuojančią partijos "Drąsos kelias" įkūrėją, buvusią teisėją N. Venckienę bei jos tetą A. Skučienę.

Atgal