VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

04.13. D. Gudzinevičiūtė: veršime diržus, bet darysime viską, kad sportininkai nenukentėtų

Pandemija sustabdė profesionalų sportą, privertė nukelti Tokijo olimpines žaidynes. Pasak Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentės, olimpinės čempionės Dainos Gudzinevičiūtės, krizė LTOK biudžetą, pirminiais skaičiavimais, gali apkarpyti 20-30 procentų, maždaug 2-3 milijonais eurų.

"Darome viską, kad sportininkai, treneriai, medikai, aptarnaujantis personalas krizės nepajustų. Tikslas 2020-iais yra išlaikyti nepakitusias LTOK olimpines stipendijas, nepalikti Lietuvos sporto elito be finansų. Tai - LTOK prioritetas. Tokijo olimpinės žaidynės nukeltos į 2021 metus, todėl kai kurias biudžeto eilutes galima perstumdyti. Tačiau reikia nepamiršti, kad žaidynės įvyks, todėl finansų perskirstymas bus labai atsakingas - tik po LTOK finansų ir ekonomikos komisijos išvadų bei siūlymų, taip pat įsiklausius į olimpinio sporto federacijų balsą", - sako LTOK prezidentė.

Jos teigimu, kitiems projektams finansavimas bus mažinamas. Kalba eina apie išgyvenimą, todėl bus veržiami diržai visur, kur įmanoma - olimpinio švietimo, tarptautinių ryšių, komunikacijos projektuose. Didiesiems LTOK ir Lietuvos olimpinio fondo renginiams irgi gali tekti sumažėti.

"Gyvenimo visiškai nestabdome - Olimpinė diena, LTeam konferencija, Olimpinio švietimo forumas, Lietuvos mokyklų ir mažųjų žaidynės, LTOK mokymai treneriams, medikams, sportininkams ir vadybininkams turėtų įvykti, tik kiek vėliau, galimai kuklesni ir kitu formatu. Ieškome galimybių ir būdų, kaip viską optimizuoti:, - sakė D. Gudzinevičiūtė.

LTOL prezidentė stebi situaciją Tarptautiniame olimpiniame komitete ir kitų valstybių olimpiniuose komitetuose, bendrauja su jų vadovais, Lietuvos olimpinių sporto šakų federacijomis, rėmėjais. Šiuo metu ypač padažnėjo pokalbių su visų LTOK direkcijų vadovais. Bus priimami svarbūs sprendimai, jiems turi būti pasiruošta, išanalizuoti visi galimi scenarijai ir kryptys.

Iš Tokijo olimpinių žaidynių organizatorių laukiama informacijos, ką daryti su lėktuvų bilietais ir viešbučiais. Sustojo sportininkų pasiruošimo ir testavimo stovyklos. Stoja olimpinės aprangos pristatymo projektas, įvaizdinė ir informacinė kampanijos. Programai „Tokijas 2020” buvo numatyta daugiau nei 50 procentų LTOK biudžeto. Situacija keičiasi iš esmės, prie finansinio nuostolio prisidės nauji planavimo, skaičiavimo, daug žmogiškųjų išteklių reikalaujantys darbai.

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas per 4 metus sukaupė apie 1 milijoną eurų. Bet tai nėra rezervas ar pinigai juodai dienai. Šie finansai turi labai konkretų tikslą - jie skirti Lietuvos komandos dalyvavimui Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Pasirodžius spėliojimams apie Lietuvos olimpinio sporto federacijų prezidentų rinkimus, kurie galimai yra susieti su olimpinio ciklo pabaiga - olimpinėmis žaidynėmis, D. Gudzinevičiūtė pabrėžia, kad LTOK įstatuose numatyta, jog rinkimai vyksta kas ketverius metus.

"Užbėgsiu bet kokiam šios temos eskalavimui už akių konstatuodama, jog LTOK prezidento rinkimai vyks laikantis pagrindinio LTOK dokumento. Iki pastarųjų savaičių įvykių rinkimai buvo numatyti šių metų spalio pradžioje", - sako LTOK prezidentė.

 

Atgal