VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

2022.03.23. Svarbiausi teniso turnyrai – viskas, ką turite žinoti apie Grand Slam‘us

Tenise turbūt nėra didesnio pasiekimo nei Grand Slam. Šis tarptautinis terminas vartojamas norint apibūdinti tai, kai žaidėjas(-a) per vienus kalendorinius metus laimi visus keturis, svarbiausius turnyrus. Nors galima Grand Slam‘ą pasiekti ir ne per vienus kalendorinius metus, tačiau tikrasis pasiekimas yra sėkmingas startas metų pradžioje ir finišavimas nepraradus pozicijų – triumfuojant ketvirtajame turnyre. Grand Slam‘o arba Majors turnyrai yra keturi svarbiausi profesionalaus teniso turnyrai pasaulyje. Juos seka fanai, jauni žaidėjai, rėmėjai, kazino internete ir milijonai visame pasaulyje. Susipažinkite su šiais turnyrais!

Australian Open

Vyksta:Melburne, Australijoje (antroje sausio mėnesio pusėje)

Daugiausiai titulų:Novak Djokovic (9), Margaret Court (11)

Grand Slam kalendorių atidaro prestižinis Australian Open turnyras. Jame varžosi įvairios kategorijos atletų, tačiau daugiausiai dėmesio sulaukia vienetų vyrų, moterų ir mišrių dvejetų varžybos.

Įdomu, kad dar 1987m., kaip ir Vimbldone, taip ir Australian Open buvo žaidžiama ant žolės, tačiau dabar varžomasi ant kietos dangos. Jau beveik 120 metų vykstantis turnyras yra vienas didžiausių sporto renginių Pietų pusrutulyje, tad nenuostabu, kad jis sulaukia didžiulio vietinės ir tarptautinės žiniasklaidos dėmesio. Medija šį turnyrą praminė Happy arba Linksmuoju slemu, kadangi čia būna daug žiūrovų. Aišku, pandemija viską šiek tiek pakeitė, bet 2020 metais, dar iki visų neramumų, Australian Open stebėjo 812 tūkstančių žiūrovų.

Roland-Garros (French Open)

Vyksta:Paryžiuje, Prancūzijoje (gegužės pabaigoje)

Daugiausiai titulų:Rafael Nadal (13), Chris Evert (7)

Prancūzų aviatoriaus Roland Garros‘o garbei pavadintas turnyras yra antrasis Grand Slam kalendoriuje. Tai yra svarbiausias ant „molinės“ dangos žaidžiamas turnyras ir vienintelis toks tarp keturių slemo turnyrų.

Iki 1975 metų tai buvo vienintelis, išskirtinis teniso turnyras, kuris nebūdavo žaidžiamas ant žolės. Kuo molis toks išskirtinis? Ogi tuo, kad nuo jo kamuoliukas atšoka aukščiau, tačiau žaidimas būna lėtesnis. Įprastai laikoma, kad šis turnyras yra fiziškai sunkiausias sportininkams(-ėms).

Wimbledon

Vyksta:Londone, Jungtinėje Karalystėje (birželio pabaigoje – liepos pradžioje)

Daugiausiai titulų:Roger Federer (8), Martina Navratilova (9)

Turbūt geriausiai žinomas teniso turnyras visame pasaulyje, kartu yra ir seniausias, pradėtas rengti dar 1877 metais. Daugelio žmonių požiūriu, dėl ilgos istorijos jis yra laikomas ne tik prestižiškiausiu Grand Slam turnyru, bet ir pačiu prestižiškiausiu pasaulyje, apskritai. Daugumos jaunų tenisininkų svajonė yra laimėti būtent Wimbledon‘ą, nes čia būna didžiausias žiūrovų ir medijos dėmesys.

Varžybos vyksta legendiniame All England Club aikštyne, lauke. Dar labiau unikalu tai, kad mačus tenisininkai žaidžia ant žolės, kuris yra senoji, tradicinė danga tenisui. Vimbldonas išsiskiria savo tradicijomis, pvz., baltos spalvos dres-kodu, svečiais iš karališkosios D. Britanijos šeimos, o turnyro delikatesas yra braškės su grietinėle, kuriuo vaišinami visi.

US Open

Vyksta:Niu Jorke, JAV (rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo pradžioje)

Daugiausiai titulų:Richard Sears, William Larned, Bill Tilden (visi po 7), Molla Mallory (8)

Paskutinis Grand Slam‘o turnyras kalendoriniuose metuose vyksta vasaros pabaigoje ir rudens pirmomis dienomis. US Open – taip pat labai senas turnyras, pradėtas rengti dar 1881 metais.

Turnyras vyksta Niu Jorko mieste ir jo apylinkėse. Turnyre naudojami 22 lauko kortai, o pagrindiniame – Arthur Ashe Stadium telpa net 23,7 tūkstančio žiūrovų. Šis turnyras iš kitų išsiskiria savo prieinamumu medijai ir televizijai. Visi US Open kortai yra apšviesti, dėl to net ir labai užsitęsusius mačus galima drąsiai rodyti per televiziją.

Jeigu per TV matote, kaip stipriausios pasaulio raketės žaidžia ant mėlynos spalvos dangos, tai tikriausiai yra US Open turnyras mat nuo 2005 metų visi US Open kortai buvo nudažyti specialiu mėlynu atspalviu, kuris vadinamas US Open mėlyna.

Atgal