VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

04 22. ŠMM ir profesinės sąjungos suderino švietimo šakos kolektyvinės sutarties projektą

Švietimo ir mokslo ministerijoje po beveik metus trukusių derybų su pedagogų profesinėmis sąjungomis sutarta dėl Lietuvos švietimo šakos kolektyvinės sutarties projekto, kuris bus teikiamas Vyriausybei.
Tai pirmoji tokio tipo sutartis Lietuvos istorijoje, kuri apibrėžia profesinių sąjungų ir Vyriausybės bei Švietimo ir mokslo ministerijos bendradarbiavimą rengiant teisės aktus, susijusius su švietimo darbuotojų darbo sąlygomis ir apmokėjimu. Sutartis įpareigoja Vyriausybę tartis su mokytojais ir dėstytojais dėl tokių dokumentų projektų rengimo, įtraukti juos į darbo grupes. 
„Po ilgų, bet konstruktyvių derybinės grupės svarstymų parengtas švietimo šakos kolektyvinės sutarties projektas, kuris padės įgyvendinti socialinę partnerystę ir nustatys švietimo socialines, ekonomikos plėtros kryptis. Sutarėme dėl visų labiausiai rūpimų klausimų: ilgalaikės algų kėlimo perspektyvos, etatinio darbo apmokėjimo, koeficientų „žirklių" panaikinimo. Džiaugiuosi bendro darbo rezultatais, bet dar turime nemažai nuveikti: sutarties projektą teiksime Vyriausybei, šiuo metu rengiama penkerių metų pedagogų darbo užmokesčio didinimo programa, o pasirašius sutartį imsimės etatinio darbo apmokėjimo tvarkos", - sakė švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.
Švietimo šakos kolektyvinėje sutartyje sutarta inicijuoti teisinių prielaidų dėl pedagogų pensinio fondo atsiradimą, tobulinti švietimo finansavimo metodiką, didinti pedagogų minimalius tarnybinių atlyginimų koeficientus, pasiekiant vidutinį dydį nuo 2016 m. rugsėjo 1 d., o nuo 2017 m. sausio 1 d. - maksimalų, panaikinant pedagogų darbo užmokesčio koeficientų „žirkles", taip pat - švietimo šakos kolektyvinę sutartį susieti su Pedagogų atlyginimų kėlimo programa.
Numatoma skatinti mokyklų tinklo optimizavimą ir tobulinti mokyklų, vykdančių formaliojo švietimo programas, tinklo kūrimo taisykles. Šalys suderino nuostatą, kad įgyvendindamos 2013-2022 metų švietimo strategijos tikslus ir siekdamos geresnės ugdymo bei mokymo kokybės, telks pedagogų bendruomenę švietimo pažangos darbams.
Vyriausybė Švietimo ir mokslo ministeriją vesti derybas su profesinės sąjungomis dėl Lietuvos švietimo šakos kolektyvinės sutarties parengimo įgaliojo 2015 m. balandžio 8 d. nutarimu. Buvo sudaryta derybinė grupė iš ministerijos darbuotojų ir septynių mokytojų ir aukštųjų mokyklų dėstytojų profesinių sąjungų atstovų. Pirmasis darbo grupės posėdis įvyko praėjusių metų birželio 23 d., deryboms vadovavo viceministrė Genoveita Krasauskienė.

Atgal