VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

07 01. Lietuviai laimėjo europinį inovacijų prizą už sukurtą technologiją užterštai aplinkai valyti

Daiva Strumskytė

Jeruzalėje europinio tinklo EUREKA inovacijų apdovanojimų ceremonijoje lietuvių aplinkosaugos projektas paskelbtas nugalėtoju ir pelnė inovacijų prizą. Tokį prestižinį EUREKA inovacijų apdovanojimą Lietuva pelnė pirmą kartą. Projektą koordinavusios Vilniaus įmonės UAB "Biocentras" atstovei Monikai Kavaliauskei įteiktas 15 tūkst. eurų vertės informacijos sklaidos Europoje paslaugų paketas.
Aplinkosaugines ir farmacines technologijas kuriančios įmonės "Biocentras" specialistai kartu su mokslininkais iš Kauno technologijos universiteto ir Latvijos valstybinio medienos chemijos instituto sukūrė pažangią technologiją užterštam naftos produktais gruntui valyti. Naftos išsiliejimai yra ypač žalingi aplinkai, išvalyti ištisas teritorijas yra sudėtinga, todėl europiniu lygmeniu ypač vertinamos pastangos spręsti šią problemą.
Projekto metu buvo eksploatuojamas eksperimentinis grunto valymo technologinio proceso įrenginys. Juo buvo išvalyta daugiau kaip 22 tūkst. tonų grunto Lietuvoje nenaudojant nei chemikalų, žalingų aplinkai, nei genetiškai modifikuotų technologijų. Išvalytas dirvožemis ir toliau gali būti naudojamas visų rūšių augalams auginti.
Lietuvių pasiūlytas uždaras, biodegradacijos principu paremtas, užteršto grunto valymo būdas yra ne tik švaresnis, ekologiškesnis, bet ir pigesnis. Šią technologiją galima naudoti ne tik ekstremaliais atvejais, bet ir kasdieniame darbe - valant gruntą šalia degalinių, naftos bazių, šiluminių trasų.
Šis projektas prisidėjo prie "žaliojo pasaulio" išsaugojimo ir sukūrė "žaliąją" technologiją - tokius prioritetus inovacijų apdovanojimams šiemet skelbė EUREKA programai pirmininkaujanti Izraelio valstybė.
Patekęs į geriausiųjų trejetuką, finale lietuvių ir latvių projektas (E! 2522 OPTISOILCLEAN, projekto vertė - 0,75 mln. eurų) nurungė biudžetais didesnius kitus du projektus: švedų, airių ir Jungtinės Karalystės projektą (E! 2678 SS TESTER, projekto vertė - 4,2 mln. eurų) bei ispanų ir prancūzų projektą (E! 3080 BIODI EXPERTISE, projekto vertė - 1,51 mln. eurų).
"Biocentras" yra ilgametis europinių mokslo ir inovacijų projektų dalyvis. Įvykdytų projektų sąraše - net keturi didžiausios ES bendrosios mokslinių tyrimų programos projektai, trys EUREKA projektai, trys struktūrinių fondų projektai, du Lietuvos mokslo tarybos projektai ir daugelis kitų.
Anot M. Kavaliauskės, dalyvauti tarptautinėse programose išties verta: tai ir galimybė įgyti tarptautinės patirties, įgyvendinti savo mokslines idėjas, gauti finansavimą, komercializuoti sukurtus produktus, tapti matomiems bent jau ES lygiu ir daugelis kitų privalumų. "Įsisukus į tarptautines mokslines programas - nebegali sustoti, nes jose dalyvauti norisi, o ES yra labai plati erdvė", - teigė ji.

Atgal