VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

05.24. Dirbtinis protas pasaulį paliks be taksistų ir vertimų biurų?

1,2 trilijono dolerių. Skaičiuojama, kad iki tokios įspūdingos sumos 2018 m. išaugs pasaulinė dirbtinio intelekto (DI) rinkos vertė. DI sparčiai šuoliuojant į vis naujas gyvenimo sritis, skeptikai prabyla apie galimai fatališkus šio reiškinio pavojus žmonėms. Savo ruožtu bauginimams nepasiduodantys technologijų ekspertai baksnoja į DI jau seniausiai užkariautas gyvenimo sritis ir primena: be dirbtinio proto žmonių kasdienybė būtų nepalyginamai sunkesnė ir mažiau įdomi. O revoliucinės naujovės – dar tik prieš akis ir jos žmonėms išeis tik į gera.

Dešinė ranka labiausiai užimtiesiems

Bene labiausiai paplitęs kasdienio DI panaudojimo pavyzdys – bet kuriame šiuolaikiniame telefone įdiegta balso atpažinimo funkcija. Galimybė bendrauti su telefono savininko balsą atpažįstančiu virtualiu asistentu, tokiu kaip „Siri“ ar „Google now“, palengvina bet kurio įtemptą darbotvarkę turinčio žmogaus dalią.

„Šiuo atveju DI supranta mūsų žodžius ir geba priimti atitinkamus sprendimus – sukurti priminimą, susitikimą kalendoriuje, išsiųsti žinutę ar paskambinti.

Aurimas Baubkus

Norint, kad visa tai sklandžiai veiktų, įdiegti algoritmai turi atpažinti kiekvienos kalbos ir atskiros jos tarmės žodžius, skirtingą jų kirčiavimą ir daugybę kitų dalykų“, – aiškina IT bendrovės „iBus Media“ vyriausiasis programuotojas Aurimas Baubkus.

Dar viena vieta, kurioje jau šiandien slepiasi DI, tai – daugelio pamėgti vaizdo žaidimai. Nesvarbu, esate „Civilizacijų“ ar „Counter Strike“ mėgėjas, bet kuriuo atveju žaisdami susiduriate su vienu ar kitu DI kontroliuojamu elementu. Žaidimų kūrėjai jį ypač dažnai pasitelkia modeliuodami antraeilių veikėjų elgesį.

„Nesusimąstome, kad bendraujame ne su gyvu žmogumi, o su dirbtiniu protu ir susirašinėdami su klientų aptarnavimo atstovais internete. Apsilankius kai kurių bendrovių interneto svetainėse, ekrane iššokantis susirašinėjimo langelis dažnai slepia būtent netikrą intelektą“, – pabrėžia „iBus Media“ specialistas.

Ateitis be nuobodžių darbų

DI šešėlis krinta ir ant jūsų skoniui įtiksiančių muzikinių klipų, vaizdo įrašų ar filmų ir serialų rekomendacijų tokiose platformose kaip „Spotify“, „Netflix“ ar „Youtube“ . Tai, kas jums siūloma, priklauso nuo to, ką žiūrėjote ir ko klausėtės praeityje.

„Puikus kitas DI panaudojimo pavyzdys yra po truputį vis populiarėjančios savaeigės transporto priemonės. Jas galima pasitelkti ir kaip geriausią iliustraciją, jog kai kuriose profesijose žmones ateityje pakeis mašinos. Štai savaeigiai automobiliai turi potencialą eliminuoti taksistų profesiją ir logistikos bendrovių darbuotojų poreikį.

Ir tokie pokyčiai tikrai yra sveikintini. Žmonės tiesiog turės persikvalifikuoti ir kuo toliau, tuo dažniau dirbti protinį, o ne fizinį ar monotonišką darbą. Tai, neabejotinai, paskatins spartesnę visos žmonijos evoliuciją“, – įsitikinęs A. Baubkus.

Dirbtinio proto entuziastu stebėtoju save vadinantis programuotojas ramina: fantastikos gerbėjų pamėgtas mašinų sukilimų prieš žmones scenarijus yra mažai realus.

Daug tikroviškiau skamba optimistiškos prognozės – pavyzdžiui, jau netolimoje ateityje pasitelkus DI žmonės galės sutaupyti vertimų paslaugoms tekančius išteklius. Reikiamus dokumentus norima kalba profesionaliai ir kokybiškai pateiks dirbtinis protas, priversiantis užverti vertimų biurų duris.

 

Atgal