VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

03.17. Švietimo įstaigų darbuotojai skundžiasi psichologiniu spaudimu

Didžiausia šalyje Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS), kovo 14 d. šeštadienį raštu kreipėsi į kiekvieną savivaldybės merą asmeniškai, ragindama užtikrinti galiojančių teisės aktų laikymąsi Lietuvoje įvesto karantino metu.

LŠMPS Teisės centras informavo mokyklų bei ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovus, jog, kovo 16 d., vadovaujantis LR Vyriausybės nutarimu, švietimo, ugdymo ir mokslo įstaigose darbas organizuojamas nuotoliniu būdu pagal įstaigoje patvirtintą nuotolinio darbo tvarką.

Egidijus Milešinas | svietimoprofsajunga.lt nuotr.

„Tikrai ne visose įstaigose yra patvirtinta nuotolinio darbo tvarka. Todėl kviečiame tokių įstaigų vadovus pasinaudoti galimybe ir kreiptis į LŠMPS Teisės centrą dėl nemokamos konsultacijos. Merai ir mokyklų vadovai privalo suprasti, kad karantinas baigsis, o tuomet mokytojų laukia milžiniškas papildomas krūvis. Šiomis dienomis sunku visiems, bet tai nereiškia, kad galima prispausti ir išnaudoti darbuotojus, ypač pažeidžiamiausius, gaunančius mažiausią atlyginimą“, – sako LŠMPS  pirmininkas Egidijus Milešinas.

Nuo praėjusios savaitės pabaigos LŠMPS sulaukė beveik 500 skundų iš mokytojų, mokyklų direktorių ir privačių mokymo įstaigų mokytojų dėl patiriamo spaudimo išeiti neapmokamų atostogų arba naudoti sukauptas atostogas. Tokie reikalavimai yra neteisėti darbo teisės požiūriu ir neetiški vertinant visą situaciją Lietuvoje ir Europoje.

Visos LŠMPS organizacijos ir jų nariai dar praėjusios savaitės pabaigoje informuoti, jog dėl šalyje sustabdyto mokymo proceso, paskelbiant dviejų savaičių atostogas visoje šalyje, darbo santykiai ir apmokėjimo tvarka mokytojams nesikeičia ir jokių prašymų pasirašyti nereikia.

Be to, siekiant išvengti nesusipratimų, mokytojams buvo išplatinti LR Darbo kodekso vieno iš kūrėjų Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Darbo teisės centro vadovo prof. Tomo Davulio paaiškinimai kaip teisingai suprasti Darbo kodeksą.

Tuo pačiu, E. Milešinas kreipdamasis į mokytojus prašė jų būti supratingais ir esant poreikiui padėti ir pasirūpinti mokiniais.

„Privalome ne tik ginti savo teises, tačiau garbingai ir dorai atlikti savo pareigas ekstremalios situacijos metu“, – ragino LŠMPS pirmininkas.

LŠMPS pirmininkas E. Milešinas atskirų savivaldybių merų ir privačių mokymo įstaigų piktnaudžiavimo atvejus ketina aptarti su Vyriausybės vadovu Sauliumi Skverneliu kovo 24 d. planuojamo susitikimo metu.

 

Atgal