VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

11 11. VAE direktorius: atominės elektrinės ekonominė nauda yra neabejotina

Henrieta Mankutė

Atominė elektrinė yra geriausia energijos gamybos alternatyva, tvirtina Visagino atominės elektrinės direktorius Rimantas Vaitkus. Jo nuomone, norint Lietuvoje užtikrinti bazinius elektros gamybos pajėgumus, kiti elektros energijos ištekliai - anglys, dujos - ekonomiškai būtų neperspektyvūs, tuo tarpu atominės energetikos ekonominė nauda yra neabejotina.

 Ketvirtadienį vykstančioje energetikos konferencijoje "Nepriklausoma energetika - stipri ekonomika" R. Vaitkus kalbėjo, kad augantis elektros energijos poreikis vers ieškoti būdų, kaip patenkinti energijos poreikius,.

 "2020 metais elektros energijos poreikis Baltijos šalyse bus deficititnis. Jeigu atsižvelgsime į generacijos šaltinių efektyvumą, tai turėdami Elektrėnuose 2000 MW tegalime juos labai brangiai kūrenti palaikydami strateginį rezervą. Tai ekonomiškai yra labai sunku (..) Nesu branduolinės energetikos apologetas, kuris nepaiso realių dalykų, tačiau esame tokioje vietoje, kuri, atsižvelgiant į mūsų geopolitinę padėtį, ypatingų alternatyvų neturi", - sakė VAE generalinis direktorius.

Jo teigimu, energijos gamyba iš dujų ar anglių tiek dabar, tiek ateityje dėl didelių kaštų ir gamtos taršos mokesčių neteiks norimos ekonominės naudos.

 "Jeigu sutinkame, kad 100 kilometrų mūsų jūros juostos būtų užteršta, galime atsivežti anglių iš daugelio pasaulio šalių. Dujoms alternatyva būtų suskystintų dujų terminalas, kuris gerai juda į priekį. Jeigu kalbame apie bazinę elektros generaciją, kitų alternatyvų praktiškai nėra, išskyrus elektros importą . Nuo 2016 metų turėsime įvestus papildomus taršos mokesčius ir estai atsisakys savo skalūninių elektrinių. Jie VAE projektą mato kaip savo energetinį papildymą. (...) Turime tokią infrastruktūrą, kad labai brangiai mokėtume už jos reorganizavimą", - teigė R. Vaitkus.

 VAE direktorius pabrėžė, kad šalia tiesioginės VAE naudos - gaminamos elektros energijos - bus jaučiama ir netiesioginė projekto nauda. Dalis investuotų lėšų sugrįš į biudžetą per mokesčius, naudą pajus ir su projektą įgyvendinančiais verslais susijusios įmonės, kalbėjo R. Vaitkus ir pridūrė, kad projekto perspektyvumą rodo Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) atlikti tyrimai, pagal kuriuos net ir aktyviai į dujų sektoriaus plėtrą investuojančiose valstybėse atominė energetika išlieka perspektyviausia alternatyva.

 "Esant tokioms dujų kainoms ir dabartiniam kuro pasiskirstymui, atominė energetika netgi Europoje, kur į centrinę Europos dalį tiesiami tokie dujų vamzdžiai, yra konkurencinga", - teigė VAE generalinis direktorius.

Atgal