VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

11 15. Vilniuje vyks antroji konferencija apie kosmosą

Cecilija Baužytė

Lapkričio 16-18 dienomis Vilniuje vyks tarptautinė konferencija "Kosmoso ekonomika daugiapoliame pasaulyje".

 Tarp žymiausių konferencijos svečių - astronautas, daugkartinio naudojimo erdvėlaivio "Space Shuttle" misijų vadas iš JAV Karolis Džozefas Bobko (Karol Joseph Bobko), kosmonautas, programos "Buran" kosmonautų būrio vadas Igoris Volkas iš Rusijos.

 Beje, K. Dž. Bobko planuoja atlikti ir dar vieną jam asmeniškai svarbią kelionę. Astronautas lankysis Kėdainių rajone - ten, iš kur kilusi jo motina ir kur atvedė gyvų giminaičių paieškos.

 Šia konferencija stengiamasi paskatinti valstybinių įstaigų, mokslo, verslo, investuotojų tarptautinį ir vietinį bendradarbiavimą, mokslinių tyrimų rezultatų taikymą kosminių technologijų kūrimui ir tų technologijų diegimą kuriant ir vystant produktus ir paslaugas, sukurti Baltijos šalių kosmoso sektorių.

 Pasak konferencijos rengėjų - Lietuvos kosmoso asociacijos - konferencija rengiama mažoje valstybėje, kuri turi dalyvavimo kosmoso veiklose istoriją, yra parengusi ir įgyvendina Nacionalinę mokslinių tyrimų, technologijų ir inovacijų plėtros kosmoso srityje 2010-2015 m. programą, vėl įsitraukia į kosminių technologijų kūrimo ir diegimo veiklas ir vysto šios srities kompetenciją. Be to, šalis yra puikioje geografinėje ir politinėje padėtyje - čia gali susitikti ir Rytų, ir Vakarų valstybių kosmoso srities atstovai.

 Konferencija organizuojama antrą kartą ir tampa kasmečiu renginiu, kviečiančiu valstybės veikėjus, mokslininkus, verslininkus, ekonomistus, investuotojus, studentus ir visus kosmoso gerbėjus aptarti aktualius kosmoso ekonomikos klausimus.

 Konferencijoje pranešimus skaitys įvairių pasaulio šalių žymūs kosmoso sektoriaus asmenys, bus nagrinėjamos šiuolaikinių kosmoso sektoriaus paslaugų plėtros ir taikymo bei palydovų ir erdvėlaivių technologijų temos, aptariami kosmoso istorijos, politikos, ekonomikos ir verslo, technologijų klausimai.

 Politinėje konferencijos dalyje - pokalbis prie apskritojo stalo apie Baltijos šalių bendradarbiavimą kosmoso srityje.

 Bus paminėtos žmogaus skrydžio į kosmosą 50-osios metinės, aptartos didžiausius savo laiko technologinius pasiekimus įkūnijusios programos "Space Shuttle" (JAV) ir "Buran" (TSRS), kurioje aktyviai dalyvavo ir Lietuva.

 Konferencijoje bus pagerbtas pirmasis lietuvis TSRS kosmonautų būryje, daugkartinio kosminio laivo "Buran" pilotas bandytojas Rimantas Stankevičius ir viso pasaulio lietuviai, veikiantys kosmoso srityje.

 Praėjusių metų spalio 6-8 dienomis Lietuvoje vyko pirmoji tarptautinė kosmoso konferencija "KEDP2010: Kosmoso ekonomika daugiapoliame pasaulyje", kurioje patirtimi ir pasiekimais dalijosi net 30 kosmoso organizacijų, tokių kaip Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA, JAV), Europos kosmoso agentūra (ESA), Europos kosmoso politikos institutas (ESPI), Jungtinių Tautų Kosmoso reikalų biuras (UNOOSA) atstovai.

Atgal