VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

2022.08.27. G. Nausėda: Lietuva suinteresuota bendradarbiauti su Islandija energetikos srityje

 

Lietuva yra suinteresuota plėsti bendradarbiavimą su Islandija energetikos srityje, ypač perimti gerąsias praktikas diegiant atsinaujinančius energetikos šaltinius, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Oficialų vizitą Islandijoje tęsiantis Lietuvos vadovas penktadienio popietę lankėsi Islandijos Hellisheidi geoterminėje jėgainėje, pranešė Prezidentūra.

85 proc. Islandijos energijos poreikių yra patenkinami naudojant atsinaujinančius energijos šaltinius, šalis yra didžiausia pasaulyje žaliosios energijos gamintoja vienam gyventojui.

Prezidentas akcentavo, kad Lietuva taip pat yra pasiryžusi judėti link perėjimo prie žaliosios energijos ir platesnio atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimo.

„Lietuvos įsipareigojimas naudoti atsinaujinančius energijos šaltinius yra ne tik siekio tapti neutralia klimatui šalimi dalis, bet ir energetinės nepriklausomybės ir saugumo garantas. Islandija mums yra puikus pavyzdys, kaip sklandžiai galima pereiti nuo plataus iškastinio kuro naudojimo prie žaliosios energetikos“, – teigė prezidentas.

G. Nausėda penktadienį pradėjo oficialų vizitą Islandijoje.

Lietuvos vadovas su Islandijos, Latvijos ir Estijos prezidentais Reikjavike dalyvavo 31-ųjų diplomatinių santykių atkūrimo metinių paminėjimo ceremonijoje.

Kalbėdamas iškilmingoje ceremonijoje G. Nausėda akcentavo, kad visų lietuvių širdyse Islandijai skirta ypatinga vieta. Lietuva iki šiol jaučia dėkingumą už jos lyderystę pripažįstant Lietuvos nepriklausomybę.

Pasak G. Nausėdos, per daugiau nei 30-metį trunkančius atkurtus diplomatinius santykius Islandija, Lietuva, Latvija ir Estija tapo patikimomis sąjungininkėmis ir partnerėmis, pasiryžusiomis veikti kartu stiprinant demokratiją ir ginant bendras vertybes.

Islandija buvo pirmoji valstybė pasaulyje, pripažinusi atkurtą Lietuvos nepriklausomybę 1991 metais.

Atgal