VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

12 27. Fukušimos atominės elektrinės uždarymas truks 30-40 metų

Dovilė Šimkutė

Katastrofą patyrusios Fukušimos atominės elektrinės uždarymas truks 3-4 dešimtmečius, teigė Japonijos vyriausybė, atskleisdama sekančio jėgainės tvarkymo etapo planus.

 Branduolinė jėgainė, esanti už 240 kilometrų į šiaurės rytus nuo Tokijo, katastrofą patyrė po kovo 11-ąją įvykusio galingo žemės drebėjimo ir cunamio, kada buvo sugadintos aušinimo sistemos, dėl radioaktyviųjų medžiagų nutekėjimo įvykdytos masinės evakuacijos.

 Praėjus mėnesiams po nelaimės vyriausybė praėjusią savaitę pranešė, jog pavyko pakankamai atvėsinti ir sustabdyti pažeistą Fukušimos branduolinę jėgainę. Tai reiškia, jog bus pereita prie kito ilgiau truksiančio etapo siekiant galiausiai uždaryti elektrinę.

Vyriausybė informavo, jog per ateinančius dvejus metus bus pradėtas panaudoto kuro, o per ateinančius dešimt metų - išsilydžiusių reaktorių dalių šalinimas. Pasak vyriausybės, branduolinės jėgainės uždarymas užtruks 30-40 metų.

 "Atominės elektrinės uždarymo laikotarpis nesusijęs su tuo, kada evakuoti žmonės galės sugrįžti namo", - žurnalistams sakė prekybos ministras Jukijas Edanas (Yukio Edano).

 Netrukus po nelaimės apie 80 tūkst. žmonių buvo evakuoti iš teritorijų, esančių 20 kilometrų spinduliu aplink elektrinę. Kai kurie namo galės grįžti jau pavasarį.

Atgal