VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

03 13. NASA mokslininkai atmeta pasaulio pabaigos scenarijus

Deimantė Mankutė

JAV nacionalinės aeronautikos ir kosmoso agentūros Netoli Žemės esančių objektų programos vadovas paaiškino daugybę klaidingų argumentų, įskaitant tai, kad šių metų gruodį į Žemę atsitrenks kita planeta ir įvyks majų kalendoriuje numatyta pasaulio pabaiga, rašo "Scientific American".

 NASA mokslininkai internete kovo 7 dieną paviešino vaizdo įrašą, kuriame paaiškina daugelį išgalvotų teiginių apie pasaulio pabaigą, kurią sudarydama kalendorių neva numatė majų civilizacija.

 Programos vadovas Donas Jeomansas (Don Yeomans) aiškina, kad majų kalendoriaus pabaiga 2012 metų gruodį nereiškia, kad įvyks pasaulio pabaiga. Jis teigia, kad tai tik vieno ciklo pabaiga, po kurio prasideda kitas ciklas. Taip pat sudaromi ir šiuolaikiniai kalendoriai, kurie baigiasi gruodžio 31 dieną, o sausio 1 dieną prasideda naujas kalendorius.

 D. Jeomansas taip pat paneigė keletą galimų pasaulio pabaigos scenarijų. Pavyzdžiui, yra teigiančių, kad šių metų pabaigoje į Žemę atsitrenks mitinė Nibiru planeta. Mokslininkas teigia, kad tokia planeta neegzistuoja, nes ją jau seniai būtų pastebėję tūkstančiai astronomų, kurie nuolat stebi dangų. Net jei ši planeta būtų nematoma, astronomai ją aptiktų dėl jos gravitacijos poveikio netoli jos esančioms planetoms. Mokslininkas pridūrė, kad visiškai neįmanoma, jog NASA apie šią planetą žino, bet tai slepia nuo visuomenės.

 "Ar galite įsivaizduoti, jog tūkstančiai dangų stebinčių astronomų galėtų ne vienerius metus nuo visuomenės nuslėpti tą pačią paslaptį?", - sakė D. Jeomansas.

 Mokslininkas atmetė ir teiginius, kad pasaulio pabaigą gali sukelti Saulės žybsniai. Saulės žybsniai - tai staigus Saulės atmosferoje esančios magnetinės energijos išsiveržimas. Po išsiveržimo Žemės link skrieja daug aktyvių dalelių. Neseniai įvyko keletas didelių Saulės žybsnių. D. Jeomansas paaiškino, kad tai normalu, nes Saulei būdingas 11 metų trukmės aktyvumo ciklas, ir dabar ji artėja prie didelio aktyvumo periodo. Vėliau Saulės aktyvumas laikinai vėl sumažės.

Atgal