VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

03 16. Smarkiai besipykstantys kaimynai kartu statys dalelių greitintuvą

Danutė Cicėnienė

Trečiadienį buvo paskelbta, kad smarkiai besipykstantys kaimynai Izraelis, Iranas, Jordanija ir Turkija pradės bendradarbiauti. Šalys bendrai skirs lėšų dalelių greitintuvui ir taip prisidės prie UNESCO finansuojamo mokslinio projekto.

 Visos keturios šalys pažadėjo dalelių greitintuvui skirti po 5 mln. JAV dolerių. Įrenginys statomas netoli Jordanijos sostinės Amano, praneša Izraelio dienraštis "Haaretz".

 UNESCO tinklalapyje skelbiama, kad projekto tikslas "skatinti mokslo ir technologijų tobulinimą Artimuosiuose Rytuose ir kaimyninėse šalyse (ir užkirsti kelią "protų nutekėjimui") suteikiant galimybę atlikti pasaulinio lygio tyrimus" ir "statyti mokslinius ir kultūrinius tiltus tarp kaimyninių šalių".

 Projektas turėtų prasidėti 2015 metais.

 Iš pradžių Egiptas turėjo būti vienas iš projekto rėmėjų, bet dėl metus trukusių neramumų šaliai pasidarė sunku vykdyti įsipareigojimus. Atrodo, kad Egipto vietą užims Iranas.

 20 mln. dolerių, kuriuos skirs Artimųjų Rytų šalys, nepakaks. Dar 15 mln. dolerių bandoma gauti iš Europos ir JAV. Dalelių greitintuvas iš viso kainuos apie 100 mln. dolerių.

 Prie dalelių greitintuvo projekto prisidės ir Palestinos autonomijos, Pakistano, Bahreino ir Kipro atstovai.

Kitaip nei Šveicarijoje esantis Didysis hadronų priešpriešinių srautų greitintuvas (LHC), Artimuosiuose Rytuose statomas sinchrotronas veiks ne dalelių susidūrimo principu, o ciklišku elektronų spinduliavimu greitintuvo viduje. Greitinami elektronai išspinduliuoja daug energijos, ir šią radiaciją galima panaudoti archeologijos, fizikos, gyvybės mokslų, farmakologijos ir kitų sričių tyrimams.

 Pasaulyje yra 60 tokių sinchrotronų, bet šis projektas bus pirmasis Artimuosiuose Rytuose.

Atgal