VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

04 06. Paskutinis ledynmetis baigėsi dėl padidėjusio anglies dioksido kiekio

Vaiva Dagytė

Mokslininkai detaliai išanalizavo duomenis apie Žemės klimatą prieš dešimtis tūkstančių metų ir rado įrodymų, kad paskutinis ledynmetis baigėsi, kai, padidėjus anglies dioksido kiekiui atmosferoje, pakilo oro temperatūra, skelbia BBC.

 Tyrimą atlikusi mokslininkų komanda teigia, kad jų atradimai patvirtina teiginius apie pasaulinį klimato atšilimą. Mokslininkai ištyrė, koks buvo Žemės klimatas prieš maždaug 20 ar 10 tūkstančių metų. Tuo metu tirpo šiaurės pusrutulį dengę ledynai.

 Pagrindinis tyrimo autorius dr. Džeremis Šakunas (Jeremy Shakun) paaiškino, kad paskutiniojo ledynmečio pabaigoje anglies dioksido kiekis padidėjo nuo maždaug 180 molekulių milijone oro molekulių iki 260, o šiuo metu atmosferoje iš milijono oro molekulių 392 yra anglies dioksido molekulės. Per pastaruosius 100 metų anglies dioksido kiekis padidėjo maždaug tiek pat, kiek ir baigiantis paskutiniam ledynmečiui. Dž. Šakunas teigia, kad tai gana žymus padidėjimas. Baigiantis paskutiniam ledynmečiui toks padidėjimas padarė didelę įtaką pasaulio klimatui.

 Svarbiausias atradimas yra tai, kad anglies dioksido kiekis atmosferoje padidėjo ir tik šiek tiek vėliau atšilo klimatas. Šie rezultatai yra priešingi duomenims, kurie buvo gauti anksčiau ištyrus Antarktidos ledyno mėginius.

 Pasaulinio klimato atšilimo skeptikai remdavosi Antarktidos ledyno tyrimo rezultatais, bet naujausią tyrimą atlikę mokslininkai teigia, kad jų gauti rezultatai tikslesni. Naujausias tyrimas paremtas iš viso pasaulio gautais duomenimis, o ankstesnį tyrimą galima vadinti tik vieno žemyno, o ne pasaulio klimato tyrimu.

Atgal