VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

05 15. Lietuviai įsidiegia daugiau nelicencijuotų kompiuterio programų už estus ir latvius

Tadas Kasparaitis

2011 m. Lietuvoje neteisėtai naudojamų kompiuterių programų lygis, parodantis, kiek vartotojų įsidiegtų programų yra nelicencijuotos, buvo didžiausias Baltijos šalyse - 54 proc. Tokius duomenis atskleidė "Business Software Alliance" (BSA) pasaulinis kompiuterių programų piratavimo lygio tyrimas.

 Kompiuterių programų piratavimo lygis Lietuvoje nemažėja jau ketverius metus, o neteisėtų kompiuterių programų vertė auga.

 Nuo 2008 m. Lietuvoje piratinių kompiuterių programų vertė padidėjo 14 proc. ir pasiekė rekordinę 110,5 mln. litų sumą.

 BSA tyrimo duomenimis, bendra 2011 m. įsidiegtų neteisėtos programinės įrangos kopijų vertė pasaulyje pasiekė 157,4 mlrd. litų, o piratavimo lygis siekė 42 proc. (besivystančiose rinkose jis yra 44 proc. punktais didesnis nei išsivysčiusiose rinkose).

 Lietuvos kompiuterių programų gamintojų ir platintojų asociacijos "Verslo programinės įrangos aljansas" prezidento Ervino Leontjevo teigimu, reikėtų susirūpinti tuo, jog neteisėtos programinės įrangos vartojimas šalyje nemažėja.

 "Nors šalyje intelektinės nuosavybės apsaugos įstatymų bazė yra pakankamai stipri, jos užtikrinimas praktikoje - silpnas. Pažeidėjai mato, kad už intelektinės nuosavybės pažeidimus baudžiama retai, todėl įpročių nekeičia", - sakė jis.

 Pasak E. Leontjevo, šiemet Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) administratoriai į įmonių patikrinimo planus įtraukė ir jose naudojamų kompiuterių programų teisėtumo vertinimą. Kovojant su neteisėtų kompiuterių programų naudojimu Lietuvoje įgyvendinamas trišalis bendradarbiavimo susitarimas, pagal kurį jėgas suvienijo asociacija "Verslo programinės įrangos aljansas", VMI ir Policijos departamentas.

 Remiantis BSA tyrimo rezultatais, 2011 m. didžiausias neteisėtų kompiuterių programų naudojimas užfiksuotas Vidurio ir Rytų Europos regione, prie kurio priskiriama Lietuva ir kitos Baltijos šalys. Šiame regione piratinių kompiuterių programų dalis praėjusiais metais siekė 62 proc.

 "Neoriginalios programinės įrangos rinka alina šalies ekonomiką, slopina informacinių technologijų pažangą ir stabdo naujų darbo vietų kūrimą. Valstybinės institucijos turėtų atnaujinti intelektinės nuosavybės apsaugos įstatymus ir užtikrinti, kad programinės įrangos piratams būtų taikomos realios bausmės", - komentavo E. Leontjevas.

 Pasaulinis piratavimo lygio BSA tyrimas vykdomas jau devintą kartą. Tyrimą BSA vykdo drauge su pirmaujančiomis pasaulyje tyrimų bendrovėmis IDC ir "Ipsos Public Affairs".

 Tyrimo metu surinkti 182 pavieniai duomenų pateikimai ir įvertintos kompiuterių bei programinės įrangos tendencijos 116-oje rinkų. Šiemet pirmą kartą į tyrimą buvo įtraukta ir 15 tūkst. kompiuterių vartotojų apklausa 33 valstybėse, kurios kartu sudaro 82 proc. pasaulinės asmeninių kompiuterių rinkos.

Atgal