VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

06 01. Nobelio premijos laureatas J. Stiglicas: ECB kovoje su krize gali nuveikti daug daugiau

 

Sandra Štukytė

Europos centrinis bankas (ECB) kovoje su euro zonos skolų krize yra pajėgus nuveikti daug daugiau nei darė iki šiol, mano Kolumbijos universiteto profesorius, Nobelio premijos laureatas Jozefas Stiglicas (Joseph Stiglitz).

 "ECB turi priemonių nuveikti daug daugiau nei darė iki šiol. Visų pirma tai Europos vyriausybių pareiga, tačiau jei ji nevykdoma, ECB yra pajėgus nuveikti daug daugiau", - interviu naujienų agentūrai CNBC sakė J. Stiglicas.

 J. Stiglicas Nobelio premiją už pasiekimus ekonomikos srityje gavo 2001-aisiais.

 Pastarosiomis savaitėmis Ispanija užėmė Graikijos vietą euro zonos skolų krizės epicentre. Rinkas sudrebino nerimas dėl šalies bankų sistemos būklės.

 J. Stiglicas pažymėjo, kad sunku numatyti visą galimo Graikijos pasitraukimo iš euro zonos poveikį pasaulio ekonomikai.

 "Mes nežinome viso Graikijos pasitraukimo poveikio ir nežinome bendros finansinės padėties. Kai Graikija restruktūrizavo skolą, tragedijos nebuvo, tačiau šis įvykis būtų didesnis ir jo neigiamas poveikis galėtų būti didesnis", - sakė jis.

 J. Stiglicas pridūrė, kad nerimauja dėl aukšto nedarbo lygio ir tvaraus ekonomikos augimo stygiaus euro zonoje.

 "Aš nerimauju dėl didelio nedarbo, nerimauju, kad jis toks gali išlikti ir ateityje. BVP augimas dar neatsigavo iki 2008-ųjų lygio. Ar manau, kad ekonomikos augimas ateityje bus pakankamai stiprus, kad dėl jo sumažėtų nedarbas? Nemanau, kad Europoje ar JAV jis artimiausiu metu toks bus", - pažymėjo ekonomistas.

Atgal