VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

06 05. Mokslininkai ieško būdų pagerinti Baltijos jūros aplinką ir skatinti efektyviau panaudoti jūros išteklius

 

Anelė Piliutienė

Klaipėdoje susirinkę mokslininkai iš aštuonių Baltijos valstybių aptaria Baltijos jūros ekosistemos būklės ir galimybes ją gerinti bei skatinti nuo jos priklausomas ekonomikos sąlygas. Klaipėdos mokslo ir technologijų parko (KMTP) konferencija "Submariner" vyksta birželio 5-7 dienomis.

 Baltijos jūra - bene labiausiai užteršta jūra pasaulyje. Mokslininkai intensyviai diskutuoja ne tik apie galimybes pagerinti Baltijos jūros aplinką ir ekonomiką, bet ir ieško efektyvių ir naujų būdų, kaip jūros teikiamus išteklius efektyviai panaudoti. Pasak specialistų, Baltijos jūros regione būtina formuoti aiškią ateities strategiją, nes kitaip jūros ištekliai bus naudojami darant didelį spaudimą jūros aplinkai.

 Ši problema ir jos sprendimo būdai ir bus gvildenami KMTP vykdomo projekto "Submariner" (Baltijos jūrinių išteklių naudojimas, išlaikant ekologinę pusiausvyrą) metu.

 "Apie naujų jūros išteklių panaudojimų poveikius, jų ekonominį tinkamumą ir regioninį pritaikomumą vis dar trūksta žinių. Visam Baltijos regionui reikia ieškoti būdų, kaip kai kurias išteklių panaudojimo galimybes paskatinti, o kai kurias galbūt išbraukti kaip potencialiai nenaudingas. Pavyzdžiui, plačiai nėra žinoma, kad dumbliai ir moliuskai gali ne tik sumažinti maisto medžiagų koncentraciją vandenyje, bet ir gali būti puikus energijos šaltinis. Yra daug būdų, kaip efektyviai panaudoti jūros išteklius, tačiau jie kol kas menkai išnaudojami", - sakė KMTP direktorė Roma Stubrienė.

 Lietuviai kartu su partneriais iš Vokietijos, Lenkijos, Švedijos, Suomijos, Estijos ir Latvijos projekte "Submariner" dalyvauja nuo 2009 metų, primenama Klaipėdos mokslo ir technologijų parko pranešime. Visos šios šalys rengia lokalius plėtros planus, kuriais bus siekiama naujų jūros išteklių panaudojimo būdų pasirinktuose Baltijos jūros regionuose. Į šį projektą įsiliejo ne tik lietuvių mokslininkai, bet ir verslininkai, praktiškai pritaikantys mokslininkų rekomendacijas.

 Viena iš praktinių projekto dalyvių - lietuvių bendrovė "Spila", gaminanti naujus natūralius maisto papildus žmonėmis su spirulina. Spirulina - tai itin maistingas ir greitai virškinamas dumblis, kaip teigiama, sėkmingai stabdantis senėjimo procesus.

Atgal