VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

07 10. Stiprinti VDU Muzikos akademiją padės ir Džuljardo (JAV) aukštoji mokykla

Jonas Vilčius

Dėstyti meistriškumo kursą Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Muzikos akademijos vokalo katedros studentams nuo rugsėjo į Kauną atvyks pasaulinio garso Džuljardo aukštosios muzikos mokyklos vokalinės katedros vedėjas, „Metropolitan" operos jaunų solistų programos vadovas, „Marlboro" vasaros festivalio meno direktorius Brajanas Zegeris (Brian Zeger). Tai numatyta pagal dviejų akademinių institucijų pasirašytą akademinio bendradarbiavimo memorandumą.
Pasak Džuljardo muzikos mokyklos doktoranto, pianisto, VDU dėstytojo doc. Edvino Minkštimo, VDU ir Džuljardo muzikos mokyklos bendradarbiavimą galima vadinti ne tik istoriniu, bet ir unikaliu įvykiu.
Svariu dokumentu įteisintas dviejų Lietuvos bei Jungtinių Amerikos Valstijų aukštųjų mokyklų bendradarbiavimas suteiks galimybę VDU studentams ir dėstytojams dalyvauti bendruose projektuose. Žymiausi Džuljardo pedagogai vyks vesti meistriškumo kursų į VDU Muzikos akademiją. Ši partnerystė atvėrė duris VDU Muzikos akademijos studentų stažuotėms Niujorke.
„Džiuljardo muzikos mokykla nepasižymi dideliu bendradarbiavimo sutarčių skaičiumi. Jos partneriais save gali vadinti vos kelios garsios aukštosios mokyklos, tarp kurių - Paryžiaus konservatorija (CNSMDP), Londono karališkoji akademija bei dar kitos. Taip pat, kartu su Niujorko muzikos mokykla, suplanuotos diskusijos, siekiant atnaujinti VDU muzikos studijų programą bei stiprinant Akademijos modelį", - teigė pianistas E. Minkštimas.
Pasirašytas memorandumas - tik vienas iš tarptautinių pripažinimų, kuriuos per porą dešimtmečių pelnė atkurtasis Vytauto Didžiojo universitetas. Dar 2005 metais jam, pirmajam iš Lietuvos universitetų, buvo suteikta Europos universitetų asociacijos (European University association, sutrumpintai - EUA) akreditacija. Vėliau ši akreditacija buvo suteikta kitiems trims Lietuvos universitetams.
EUA, šiuo metu jungianti daugiau nei 850 narių (tai - universitetai, rektorių konferencijos, įvairios aukštųjų mokyklų asociacijos ir tinklai) iš 47 Europos valstybių, yra svarbiausia bei pagrindinė asociacija, vykdanti aukštųjų mokyklinių institucijų vertinimą Europoje bei skatinanti aukštojo mokslo institucijas pasitelkti kokybės vertinimą, kaip būdą institucijos veikloms tobulinti.
Pasak VDU rektoriaus prof. Zigmo Lydekos, siekiant gauti šią, bene prestižiškiausią Europoje, akreditaciją, įvertinami universiteto tarptautiškumo kriterijai, akademinio personalo kvalifikacijos tinkamumas ir jos tobulinimas, materialinių išteklių pakankamumas bei prieinamumas, studijų kokybės užtikrinimo sistemos efektyvumas, teikiamų studijų programų tiek lietuvių, tiek anglų kalbomis kokybiškumas, taip pat vertinamas ir nuotolinių bei jungtinių studijų programų tinkamumas ir net universiteto infrastruktūra bei jos pritaikymas neįgaliųjų studentų poreikiams.
VDU patikimumą ir tarptautinį pripažinimą parodo ne tik minėti įvertinimai bei garbūs partneriai, bet ir pirmą kartą Lietuvoje vykdomo išorinio aukštųjų mokyklų vertinimo rezultatai. VDU pavyko visose kategorijose surinkti aukščiausius vertinimo balus.

Atgal