VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

10 10. Dvigubai didinamas ikimokyklinuko krepšelis

Nuo kitų metų pradžios dvigubai didinamas ikimokyklinio ugdymo krepšelis. Bus finansuojamos ne 4 val., o 8 val. per dieną, arba 40 val. per savaitę. Tam papildomai numatyta skirti apie 230 mln. Lt.

Pasak švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus, prieš dvejus metus įvedus ikimokyklinuko krepšelį, pradėta spręsti aktuali šeimoms vaikų darželių problema.

"Pasiteisinus šiai praktikai, iškėlėme iniciatyvą, kuriai pritarta ir Vyriausybėje, padvigubinti finansuojamų valandų skaičių. Tikimės, kad finansiškai „stipresnis” krepšelis padės sparčiau plėtoti ikimokyklinių įstaigų tinklą, skatins jų įvairovę ir didins prieinamumą. Kadangi ikimokyklinio ugdymo krepšelius gauna ir nevalstybiniai darželiai, turėtų atpigti jų teikiamos paslaugos, kuriomis galės pasinaudoti mažesnes pajamas gaunančios šeimos", - sako ministras.

Krepšelio padidinimą palaiko Ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovų asociacija, Tėvų forumas, Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija, Aktyvių mamų sambūris. Daugumai tėvų ikimokyklinio ugdymo paslaugos yra aktualios visą darbo dieną, nes vaikų priežiūra yra susijusi su tėvų galimybe sugrįžti į darbo rinką. Jie taip pat galės rinktis įvairesnius ugdymo modelius, labiau atitinkančius vaiko, šeimos, bendruomenės, seniūnijos ar savivaldybės poreikius.

Pernai įvedus ikimokyklinuko krepšelį, įsteigta apie 12 tūkst. naujų vietų, pradėjo veikti apie 40 privačių darželių. Tačiau dar nėra galimybių patenkinti visų šeimų, norinčių savo vaikus leisti į darželius, poreikių, ypač didesniuose miestuose. 2008-2009 metais išaugus gimstamumui, labai trūksta vietų 2-4 metų vaikams.

Ministras pažymi, kad padidintas ikimokyklinio ugdymo krepšelis leis daugiau investuoti į ugdymo kokybę. Vaikų darželiai turės pakankamai lėšų savo ugdytinių pažintinei veiklai organizuoti, galės įsigyti įvairesnių mokymo priemonių, ugdymo procese diegti ir naudoti informacines komunikacines technologijas, tobulinti darbuotojų kvalifikaciją.

Šiuo metu ikimokyklinuko krepšelis - 2555 Lt, specialiųjų ugdymosi poreikių vaikams jis 35 proc. didesnis. Padvigubintas krepšelis sudarys 5110 Lt.

Mokinių registro duomenimis, rugsėjo mėnesį Lietuvoje buvo 87 634 ikimokyklinukai. Tai 6 446 vaikais daugiau nei pernai.

Atgal