VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

10 12. Dvylikai stipriausių Lietuvos ir Šveicarijos mokslo projektų atlikti paskirta 25 mln. litų

Živilė Kasparaitienė

Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos „Moksliniai tyrimai ir plėtra" Jungtinis atrankos komitetas nusprendė finansuoti 12 paraiškų iš 42 pateiktų. Per artimiausius 3,5 metų stipriausios Lietuvos ir Šveicarijos mokslininkų grupės vykdys bendrus mokslinius tyrimus ir institucijų partnerystės projektus, kurių bendra finansavimo suma - 25 mln. litų.
Parama skirta 11 mokslinių tyrimų projektų: 4 iš jų yra aplinkos apsaugos ir technologijos mokslų, 4 - gamtos mokslų ir 3 - sveikatos (gyvybės) mokslų. Vidutinė vieno projekto suma yra 2,3 mln. litų. Parama taip pat skirta vienam institucinės partnerystės projektui sveikatos (gyvybės) mokslų srityje. Jo įgyvendinimui numatyta 130 tūkst. litų.
Pasak Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos „Moksliniai tyrimai ir plėtra" projekto vadovės Aistės Vilkanauskytės, finansavimui atrinkti projektai ne tik sustiprins bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir Šveicarijos mokslininkų, bet ir prisidės prie aplinkos, gamtos ir sveikatos mokslų pažangos pasaulyje bei turės tiesioginės naudos visuomenei. Bendruose mokslinių tyrimų projektuose bus sprendžiamos įvairios mokslinės problemos: inovatyvių neinvazinių smegenų traumų bei neurologinių pacientų diagnostikos ir stebėsenos sprendinių, genetinio diabeto tyrimų, kovos su uosių džiūties sukėlėjais, augalų imuniteto patogenams reguliacijos ir daugelis kitų.
Institucijų partnerystės projekte Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkai semsis patirties iš šveicarų, kaip mokyti šeimos gydytojus konsultuoti pacientus sveikos gyvensenos klausimais.
Daugiausia projektų - 5 - koordinuos Vilniaus universiteto mokslininkai. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Valstybinio mokslinių tyrimų instituto Fizinių ir technologijos mokslų centro, Gamtos tyrimų centro mokslininkai koordinuos po 2 projektus, Kauno technologijos universiteto mokslininkai - 1 projektą. Sutartys su projektų vykdytojais turėtų būti pasirašytos artimiausiu metu.
Bendrus projektus Lietuvos mokslininkai vykdys su Lozanos federalinio technikos, Lozanos, Berno, Ciuricho, Ženevos, Fribūro universitetų, Federalinio technologijos instituto Ciuriche, Paul Scherrer, Šveicarijos federalinio miškų, sniego ir kraštovaizdžio tyrimų institutų bei Arau kantono ligoninės Neurochirurgijos klinikų mokslininkais.
Projektų paraiškas vertino Lietuvos ir užsienio ekspertai. Paraiškas pagal Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos „Moksliniai tyrimai ir plėtra" kvietimą buvo galima teikti nuo 2011 m. lapkričio 16 d. iki 2012 m. gegužės 16 d.
Programos „Moksliniai tyrimai ir plėtra" įgyvendinimo trukmė - 2011-2016 metai. Programos lėšomis finansuojami iki 42 mėnesių trukmės bendrų mokslinių tyrimų projektai ir institucijų partnerystės projektai.
Lietuvos vyriausybė ir Šveicarijos federacinė Taryba Pagrindų susitarimą dėl Lietuvos ir Šveicarijos Bendradarbiavimo programos, kuria siekiama mažinti ekonominius ir socialinius skirtumus išsiplėtusioje Europos Sąjungoje, įgyvendinimo pasirašė 2007 m. gruodžio 20 d. Pagal šį susitarimą 5 metams Lietuvai skirta apie 200 mln. litų, arba apie 40 mln. litų kasmet. Lėšos turės būti panaudotos iki 2017 m. birželio 14 d.

Atgal