VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

04 20. Tarptautinės semiotikos studijų asociacijos 11-asis pasaulio kongresas „Globalioji semiotika tiltas tarp skirtingų civilizacijų“ (Pabaiga)

Prof. Karolis Rimtautas Kašponis

Pavyzdžiui, Sichuano universiteto Semiotikos ir medijos studijų institutas, įkurtas 2008 m., tyrinėja daugiau negu dvidešimtį sričių. Čia yra poezijos, fantazijos, etikos, giminės, industrijos, kultūros, socialinė, etnologijos, meno ir literatūros, vertimo semiotika. Institutas leidžia pusmetinį ir mėnesinį semiotikos žurnalus, priima skelbti straipsnius.

Greimų tiltas per Nemuną Prienuose, Lietuvoje, kongrese „Globalioji semiotika - tiltas tarp skirtingų civilizacijų“ Nankine. Greta – doc. R.Misiukevičius, paruošęs nuotrauką-plakatą kongresui, kuris buvo eksponuojamas 700-uosiuose rūmuose. Nankinas (Romaldo Misiukevičiaus nuotr., 2012 10 05)

 Kinija savo tyrimų nuodugnumu, apimtimi, skaičiumi yra iškilusi į žymią vietą pasaulyje ir lenkia šioje mokslo srityje daugelį šalių. Ir tai matyti iš šalies vadovybės požiūrio, sudaromų sąlygų.

Prie parodos „Algirdo Greimo vaikystė“ stendų Nankino pedagoginio universiteto 700-uosiuose rūmuose. Iš kairės: prof. D.Kučinskas, vienas kongreso organizatorių dr. Ji Haihongas, prof. K.R.Kašponis, doc. R.Misiukevičius, Suomijos padalinio mokslininkas. Nankinas (Romaldo Misiukevičiaus nuotr., 2012 10 05)

Į šį kongresą vykti Lietuvos mokslininkams buvo sudarytos geros materialinės sąlygos, paramą suteikė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos mokslo taryba, Kauno technologijos universitetas, Vytauto Didžiojo universitetas Kaune, Sauliaus Karoso labdaros ir paramos fondas.

Pasaulyje semiotika plėtojama įvairiomis kryptimis, Lietuvoje juntamas vienpusiškumas. Dabar jau yra semiotikos mokslininkų bent keliose aukštosiose mokyklose ir iškyla būtinybė įsteigti respublikinę semiotikų draugiją, organizuoti tarpuniversitetinį semiotikos studijų tinklą Suomijos pavyzdžiu. Lietuvoje būtini teisės, architektūros semiotiniai tyrimai, reiktų išplėsti sociosemiotiką, tarpdisciplininį mokslą.

Atgal