VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

05 29. 2013 METŲ BENDRASIS PRIĖMIMAS Į LIETUVOS AUKŠTĄSIAS MOKYKLAS

2013 metų bendrasis priėmimas įgyvendinamas naudojant informacinę sistemą ir kitas priemones sukurtas ar kuriamas LAMA BPO vykdomo projekto VP1-2.1-ŠMM-01-V-02-005 „Priėmimo į aukštąsias mokyklas sistemos tobulinimas ir įdiegimas“ apimtyje. Projektas finansuojamas pagal 2007 – 2013 m. žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 2 prioriteto „Mokymasis visą gyvenimą“ VP1-2.1-ŠMM-01-V priemonę „Švietimo kokybės užtikrinimo ir stebėsenos sistemų stiprinimas“. Įgyvendinant projekto tikslus „Tobulinti priėmimo į aukštąsias mokyklas sistemą didinant jos techninį ir programinį funkcionalumą bei tobulinti priėmimo į aukštąsias mokyklas sistemą gerinant sistemos dalyvių kompetenciją, užtikrinant priėmimo proceso efektyvumą ir žinomumą“ informuojame visuomenę ir suinteresuotąsias puses apie 2013 metų bendrąjį priėmimą į Lietuvos aukštąsias mokyklas.

Bendrąjį priėmimą į pirmosios pakopos ir vientisąsias studijas organizuoja ir vykdo, geriausiai vidurinio ugdymo programą baigusiųjų eilę sudaro Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO).

Bendrasis priėmimas, kaip ir ankstesniais metais prasideda birželio 1 d. Prašymai priimti studijuoti ir informacija apie priėmimo rezultatus teikiami tik internetu per LAMA BPO tinklalapį www.lamabpo.lt užsiregistravus LAMA BPO informacinėje sistemoje (LAMA BPO IS) ir užpildžius nurodytus prašymo laukus.

Prašymus pateikti ir koreguoti galima nuo 2013-06-01 iki 2013-07-23 17 val. Asmenims, stojantiems į menų srities arba švietimo ir ugdymo grupės programas, šias programas į prašymą reikia įrašyti ne vėliau nei likus 24 val. iki stojamojo egzamino ar motyvacijos vertinimo datos, nes ši registracija kartu yra ir registracija stojamajam egzaminui ar motyvacijos vertinimui.

Už prašymo pateikimą ir už prašyme nurodytų pageidavimų koregavimą mokėti nereikia.

Asmenims, įgijusiems vidurinį išsilavinimą Lietuvoje, užsienio šalių institucijose ar pagal tarptautinių organizacijų švietimo programas, taip pat atleistiems nuo brandos egzaminų dėl ligos ir asmenims, turintiems įgytų ar įgimtų sutrikimų, pretenduojantiems į pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų valstybės finansuojamas studijų vietas, minimalus rodiklis yra vidurinį išsilavinimą patvirtinantis dokumentas.

Asmenų, Lietuvoje įgijusių vidurinį išsilavinimą pagal užsienio valstybių švietimo programas bei įgijusių vidurinį išsilavinimą užsienio šalių institucijose ir stojančių į Lietuvos aukštąsias mokyklas bei siekiančių, kad jų studijų kaina būtų apmokama Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis, atrankos kriterijus nustato Užsienio šalių institucijose išsilavinimą įgijusių asmenų konkuravimo dėl priėmimo į valstybės finansuojamas studijų vietas tvarkos aprašas.

Stojančiųjų atrankos kriterijus ir šių asmenų eilės sudarymo principus nustato geriausiai vidurinio ugdymo programą baigusiųjų eilės sudarymo tvarka, patvirtinta švietimo ir mokslo ministro. Priėmimo į tiksliniu būdu valstybės finansuojamas vietas tvarką nustato aukštosios mokyklos, vadovaudamosi LR švietimo ir mokslo ministro įsakymais dėl tikslinių vietų. Asmenų atranka į valstybės nefinansuojamas studijų vietas remiasi aukštųjų mokyklų nusistatyta konkursinio balo sandara, kuri yra aprašyta kiekvienos aukštosios mokyklos priėmimo taisyklėse.

Konkursas į valstybės finansuojamas studijų vietas (ir studijų stipendijas) vykdomas 19 krypčių grupių universitetinėse studijose ir 11 krypčių grupių koleginėse studijose. Sudarant preliminarią geriausiųjų eilę ir konkursines eiles į studijų krypčių grupes ir studijų programas, atsižvelgiama į stojančiojo konkursinį balą, pageidavimų prioritetus, aukštųjų mokyklų nustatytus priėmimo reikalavimus, mažiausią ir didžiausią leistiną konkrečios studijų programos studijų vietų skaičių, valstybės finansuojamoms studijų vietoms skirtą lėšų sumą. Į studijų programas, kurios atlikus skaičiavimus nesurenka minimalaus studentų skaičiaus, priėmimas nevykdomas.

2010–2013 m. baigusių Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklas (išskyrus baigusių tarptautinio bakalaureato programas) asmenų brandos atestatų ir 2010–2013 m. perlaikytų brandos egzaminų duomenys į priėmimo sistemą įkeliami tiesiai iš valstybinės informacijos sistemos duomenų bazių (tai turi padaryti pats stojantysis).

Tuo atveju, kai stojantiesiems gali būti skiriama papildomų balų už tarptautinių ir šalies olimpiadų ir konkursų prizinių vietų laimėjimą, už dalyvavimą šalies olimpinėje, suaugusiųjų ir jaunimo rinktinėse, už darbo pagal profesinėje mokykloje įgytą kvalifikaciją stažą, turimus duomenis jie turi nurodyti atitinkamuose prašymo laukuose. Šie duomenys sulyginami su įrašais valstybinėse duomenų bazėse.

Stojantieji, vidurinį išsilavinimą įgiję anksčiau nei 2010 m., laikę tarptautinius užsienio kalbos egzaminus, išsilavinimą įgiję užsienio šalių institucijose, baigę tarptautinio bakalaureato diplomo programą, išeivijos ir lietuvių kilmės vaikai, vaikaičiai ir provaikaičiai, kurie ne mažiau kaip trejus metus yra gyvenę užsienyje, o atvykę į Lietuvos Respubliką pradėjo mokytis ne ankstesnėje kaip devintoje (gimnazijos pirmoje) klasėje, turi atvykti į bet kurį LAMA BPO bendrojo priėmimo duomenų tvarkymo punktą ir pateikti minėtą informaciją įrodančius dokumentus.

Bendrąjį priėmimą sudaro pagrindinis ir papildomas priėmimas. Pastarasis vykdomas tik tose studijų krypčių grupėse, kuriose po pagrindinio priėmimo liko laisvų vietų.

Pagrindinis priėmimas vykdomas dviem etapais. Pagrindinio etapo stojančiojo prašyme gali būti iki 12 pageidavimų. Prašyme gali būti įrašomi pageidavimai studijuoti tiek universitetų tiek kolegijų valstybės finansuojamose ir nefinansuojamose vietose arba gauti studijų stipendiją. Pagrindinio priėmimo antrajame etape galima koreguoti tik įrašytų į prašymą pageidavimų (programų) eiliškumą nekeičiant jų finansavimo pobūdžio, nes nauja geriausiųjų eilė nesudaroma. Papildomo priėmimo metu pildomas naujas prašymas. Jei prašymas koreguojamas kelis kartus, galioja paskutinė koreguoto prašymo versija. Po stojamųjų egzaminų ir motyvacijos įvertinimo sesijos prašymų koregavimo metu jau negalima įrašyti pageidavimų į studijų programų valstybės finansuojamas vietas (arba siekti studijų stipendijos), kurioms būtinas motyvacijos įvertinimas ar stojamasis egzaminas, o asmuo juose nedalyvavo.

Nuo to, kaip stojantysis išdėlioja savo prioritetus, priklauso, kur jis bus pakviestas studijuoti, todėl būtina, kad prioritetai būtų sudėlioti kuo tiksliau. Kurią pasiūlytą vietą – valstybės finansuojamą ar valstybės nefinansuojamą, su studijų stipendija ar be jos – pasirinkti, apsisprendžia stojantysis. Jis taip pat gali atsisakyti siūlomos vietos ir dalyvauti tolesniuose priėmimo etapuose. Tačiau, jeigu jis atsisako jam pasiūlytos valstybės finansuojamos vietos (ar studijų stipendijos), laimėtos pirmuoju pageidavimu, ir iki rugpjūčio 2 dienos (imtinai) neatvyksta į aukštąją mokyklą pasirašyti studijų sutarties, antrajame priėmimo etape jis gali dalyvauti tik dėl valstybės nefinansuojamų vietų.

Po pagrindinio priėmimo aukštosios mokyklos, kurioms skirta tiksliniu būdu finansuojamų studijų vietų, kandidatus į šias vietas atrenka iš bendrajame priėmime dalyvaujančių stojančiųjų, turinčių teisę pretenduoti į valstybės finansuojamas studijų vietas ir pažymėjusius LAMA BPO informacinėje sistemoje apie ketinimą siekti tiksliniu būdu finansuojamos vietos.

Priėmę kvietimą studijuoti asmenys su pasirinkta aukštąja mokykla turi įforminti priėmimą ir pasirašyti studijų sutartį. Studijų sutarties pasirašymo procedūra aprašyta kiekvienos aukštosios mokyklos priėmimo taisyklėse, kurios pateikiamos ir tinklalapyje www.lamabpo.lt. Už dokumentų tvarkymą aukštosios mokyklos ima jų pačių nustatytą registracijos mokestį. Jei pateikus originalius dokumentus aptinkama neatitikimų su registracijos metu deklaruotais duomenimis, konkurso metu laimėta vieta gali būti anuliuota ir sutartis nepasirašoma. Tais atvejais, kai sutarties pasirašyti atvyksta stojančiojo įgaliotas asmuo, jis privalo turėti notaro patvirtintą stojančiojo raštišką įgaliojimą. Po sutarties pasirašymo laikoma, kad stojantysis priimtas studijuoti į aukštąją mokyklą ir nuo rugsėjo 1 d. (jei toje aukštojoje mokykloje mokslo metai prasideda rugsėjo 1 d.) įgyja studento statusą.

Visą informaciją apie bendrąjį priėmimą rasite LAMA BPO tinklalapyje www.lamabpo.lt. Daugiau informacijos galima teirautis el. paštu, telefonu arba tiesioginių konsultacijų metu LAMA BPO centrinės būstinės (Studentų g. 63A, Kaunas , tel. (8-37) 32 07 28, el. paštas [email protected]) ir bendrojo priėmimo duomenų tvarkymo punktų (jų yra 12; jie veikia Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Utenoje, Alytuje ir Marijampolėje) (žiūrėti:http://www.lamabpo.lt/turinys/lama-bpo-punktai) konsultantų.

LAMA BPO vyriausioji konsultantė

Ramunė Bakanovienė

Atgal