VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

06 28. Mykolo Romerio universitete žinias gilino studentės iš Ukrainos

Dr. Aldona Vasiliauskienė

2012 m. Kijevo T. Ševčenkos nacionalinio universiteto Teisės fakulteto II kurso studentės Julija Michajliuk ir Marina Velhan užpildė internete paskelbtas anketas, norėdamos patekti į Švietimo mainų paramos fondą – Erasmus Mundus programą (studentų keitimosi Europos sąjungos bei kitų šalių programa). J. Michajliuk  ir M. Velhan parašė prašymą ir motyvaciją (kodėl nori važiuoti, ko tikisi iš studijų kitoje šalyje ir pan.) ir pateikė universiteto rekomendaciją. Iš 12 paskelbtų universitetų įvairiose šalyse (Anglija, Italija, Lietuva, Slovakija, Vengrija ir kitos šalys) abi pasirinko Lietuvą –  Mykolo Romerio universitetą Vilniuje. Pasirinkimą lėmė paskelbta programa: įdomūs dalykai, be to, dėstoma anglų kalba (kitur, tarkim Italijoje, anglų ir italų kalbomis), lyginant su kitomis Europos šalimis ne toks brangus pragyvenimas, ir itin svarbu, kad palyginti ne taip toli nuo savo valstybės.

Pagal Erasmus Mundus bakalauro programą  Ukrainai buvo skirta 10 vietų ir jų kandidatūros buvo patvirtintos.

Iš kairės stovi t. Pavlo (Petro Jachimec) OSBM, ukrainietės studentės Julija Michailiuk ir Marina Velhan, t. Vikentijus (Vasylijus Janickis) OSBM ir Liudmila Skroboč. Nuotrauka iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Baigusios du Teisės fakulteto kursus Kijevo T. Ševčenkos nacionaliniame universitete, 2012  m. rugpjūčio pabaigoje Julija Michailiuk ir Marina Velhan atvyko į Lietuvą studijuoti trečiajame kurse. Po metų studijų –  2013 m. birželio 24 d. grįžo į Ukrainą, Lietuvoje vienais dešimtukais (abu semestrus) Mykolo Romerio universitete užbaigusios trečią teisės specialybės kursą.

Julija pasakojo, kad buvo geros sąlygos mokytis: už mokslą ne tik kad nereikėjo mokėti, bet ir pagal Erasmus Mundus programą gaudavo 1000 eurų mėnesinę stipendiją. Gyveno Didlaukio gatvėje esančiame bendrabutyje, už kurį kiekvienai reikėjo mokėti po 200 litų mėnesiui.

Studentės ukrainietės pasakoja, kad bendrabutyje gyveno daug užsieniečių iš įvairių šalių: Baltarusijos, Čekijos, Ispanijos, Italijos, Lenkijos, Slovakijos, Slovėnijos, Vengrijos ir kitų valstybių. 250 žmonių mokėsi M. Romerio universitete I ir II semestre: daugiausia Teisės fakultete, kiti studijavo lingvistiką – filologiją, ekonomiką, socialinį darbą. Iš bakalaurinių studijų tik dvi ukrainietės: Julija Michailiuk ir Marina Velhan. Tačiau buvo ir daugiau ukrainiečių: keturi buvo atvykę kvalifikacijos kėlimo tikslais (jie baigę Ukrainoje aukštuosius mokslus, dirbantys dėstytojais): trys stažuotojai  atvykę pusės metų laikotarpiui ir vienas – 10-čiai mėnesių. Be to Mykolo Romerio universitete studijuoja dar du ukrainiečiai (ekonomiką ir sociologiją) – pagal dviejų metų programą, kurią įvykdę gaus Mykolo Romerio universiteto baigimo diplomą.

Ukrainietės rado laiko mokytis ir lietuvių kalbos. Džiaugiasi sužinojusios, kad Kijeve yra lietuvių bendruomenė, pasivadinusi labai gražiu vardu „Maironio lietuvių kultūros draugija“, nuvykusios, susiras draugiją ir bendraus su lietuviais, kad nepamirštų, ką išmokusios ir tobulintų lietuvių kalbos žinias.

Prieš išvykstant į Kijevą, išvakarėse – sekmadienį studentės atėjo atsisveikinti su Švč. Trejybės bažnyčios parapijiečiais ir čia dirbančiais kunigais vienuoliais bazilijonais t. Vikentijus (Vasylijus Janickis) ir t. Pavlo (Petro Jachimec): jos buvo tapusios aktyviomis šios parapijos lankytojomis.

2013 m. birželio 23 d. po šv. Mišių Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčioje, parapijos salėje  kunigai t. Vikentijus OSBM ir t. Pavlo OSBM Julijai Michajliuk ir Marinai Velhan įteikė specialius liudijimus, linkėdami Dievo palaimos ir sėkmės tolimesniame gyvenimo kelyje, o parapijietė Liudmila Skroboč – didžiulius šokoladus. Pabendravus prie vaišių stalo, studentėms ukrainietėms buvo sugiedota „Ilgiausių metų“.

Studentės Julija Michajliuk ir Marina Velhan atsisveikindamos sakė, kad labai džiaugiasi, galėjusios susipažinti su nuostabiu kraštu Lietuva ir į Ukrainą širdyje išsiveža gražiausius prisiminimus apie šią svetingą, aukštos kultūros kraštą.

Atgal