VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

Trakų rajono švietimo įstaigų vadovai aplankė lietuviškojo žodžio pradžių pradžios žemę

Ona Ramanauskienė

Lentvario pradinės mokyklos direktorė

Trakų rajono švietimo įstaigų vadovų asociacija organizavo švietimo įstaigų vadovams pažintinę kelionę – seminarą „Lietuviško žodžio takais“ į Rusijos Federacijos Kaliningrado (Karaliaučiaus) srities švietimo įstaigas (organizatorė – grupės vadovė Lentvario pradinės mokyklos direktorė Ona Ramanauskienė). 23 mokyklų ir vaikų darželių vadovai bei Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Irena Narkevič ir Ekonominės analizės, finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Danė Rudelienė ankstų spalio 20 - osios rytą išvyko Kybartų link. Kirto Lietuvos Respublikos ir Rusijos Federacijos valstybių sieną. Važiavo vienos iš Prūsijos genčių nadruvių teritorija: pro Černyševskoje (Eitkūnus), Nesterovą (Stalupėnus): čia kantoriumi dirbo Kristijonas Donelaitis, lankėsi lietuvių kalbos gynėjas Jurgis Zauerveinas. Pasuko Tolminkiemio link. Aplankė lietuvių grožinės literatūros pradininko Kristijono Donelaičio memorialinį muziejų bažnyčioje, sustojo prie Našlių namų. Susitiko su ilgamete muziejaus direktore Liudmila Silova. Pasuko į Gusevą (Gumbinę): aplankė Kristijono Donelaičio paminklą, apsilankė prie Lietuviškojo žodžio Meistro tėviškėje, Lazdynėliuose, 1992 metais lietuvių pastatyto paminklinio akmens.Tolesnis kelias į Zelionyj bor (Karalienę), pirmąją ne tik Prūsijoje, bet ir visoje Lietuvoje, mokytojų seminariją. Susitiko su Kaliningrado srities lietuvių kalbos mokytojų asociacijos pirmininku istoriku Aleksu Bartniku, kuris papasakojo apie 1336 metais kryžiuočių pastatytą Černiachovsko (Įsruties, Instenburgo) pilį, stabtelėjo prie paminklo lietuvių raiteliams, grožėjosi neogotikos stiliaus Martyno Liuterio bažnyčia. Iš Černiachovsko (Įsruties) vyko į Kaliningradą, pakeliui sustojo Maždurečjė (Narkyčiai) prie Didžiojo prūsų sukilimo vado Herkaus Manto žūties vietos, užsuko į Gvardeiską (Tepliavą). Ten išgirdo istoriją apie pilį, kurioje Vygando vardu krikštijosi Vytautas, mirė Kryžiuočių ordino didysis magistras ir pirmasis Prūsijos hercogas Prūsijos kunigaikštis Albrechtas.

Seminaras „Lietuviško žodžio takais“ prasidėjo Černiachovsko (Įsruties) 1-ojoje vidurinėje mokykloje. Trakų rajono švietimo įstaigų vadovus ypatingai domino Rusijos Federacijos švietimo sistema ir ugdymo įstaigose dėstoma lietuvių kalba. Direktorė Anučina Liudmila Ivanovna pradėjo seminarą ir skaitė pranešimą apie Rusijos Federacijos švietimo sistemą, papasakojo apie jų mokykloje diegiamas naujoves, dalyvavimą tarptautiniuose projektuose kartu su Lietuvos ir Lenkijos švietimo įstaigomis. Seminare dalyvavo Černiachovsko rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus viršininkė Dušakevič Irina Petrovna, kuri labai džiaugėsi pirmąja pažintimi su Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Irena Narkevič ir Ekonominės analizės, finansų ir biudžeto skyriaus vedėjos Danės Rudelienės vizitu bei susitikimu su Trakų rajono švietimo įstaigų vadovais. Ji siūlė Trakų rajono ir Černiachovsko rajono švietimo įstaigoms draugauti, kurti bendrus projektus ir bendradarbiauti pagal mainų programas. Pirmajai pažinčiai ji perdavė prisiminimo dovanas Trakų rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjui Vytui Rukšėnui. Šios mokyklos mokiniai suorganizavo svečiams nuotaikingą koncertą.

Antrąją dieną Trakų rajono delegacija lankėsi Kaliningrado (Karaliaučiaus) mieste, save garsinančiu tuo, kad jis, kaip ir Roma, stovi ant 7 kalvų. Pirmasis lankymosi objektas, kuriame atsispindi šio krašto istorija, Katedra. Aplankė filosofo Imanuelio Kanto laidojimo vietą,  prisiminė eišiškietį Albertinos universiteto profesorių  Stanislovą Rapolionį, paskatinusį Martyną Mažvydą parašyti pirmąją lietuvišką knygą,  sustojo prie kunigaikščiui Albrechtui, lietuviškojo žodžio globėjui, skirto paminklo. Grožėjosi Albertina, vienu seniausių Europos universitetu, lietuviškojo žodžio lopšiu, sustojo prie  įspūdingo paminklo Liudvikui Rėzai. Lankėsi Jūrų muziejaus povandeniniame laive “B - 413”.

Lietuviškojo žodžio puoselėtojas Kaliningrado srityje Aleksas Bartnikas suorganizavo Trakų rajono švietimiečiams susitikimą su Lietuvos Respublikos Generalinio konsulato Kaliningrade darbuotojais. Vadovai turėjo progą išsamiau sužinoti apie konsulato darbuotojų veiklą Kaliningrado krašte ir Lietuvos įvaizdžio formavimą jame. Tai buvo labai įdomu ir naudinga. Šią informaciją Trakų rajono atstovai galės perteikti savo kolegoms ir ugdytiniams Lietuvoje. Norisi padėkoti konsulato darbuotojams už nuolatinį rūpinimąsi Karaliaučiaus krašto piliečiais, o ypač jame gyvenančiais lietuviais, už svetingą priėmimą ir nuoširdaus bendravimo kultūrą.

Kaliningrado (Karaliaučiaus) 35-ajame licėjuje Trakų delegaciją sutiko mokiniai ir jų lietuvių kalbos ir muzikos mokytojas Algirdas Karmilavičius su druska ir duona, lietuviškomis dainomis ir eilėmis apie Lietuvą. Licėjaus administracija pakvietė apžiūrėti patalpas ir pasisvečiuoti lietuvių kalbos besimokančios klasės pamokoje. Klasės sienas puošia ne tik Lietuvos Respublikos atributika, bet ir daugybė apdovanojimų, Diplomų, Padėkos raštų iš Rusijos Federacijos ir įvairių Lietuvos  institucijų. Seminarą tęsė licėjaus direktorius KoberisVladimiras Grigorjevičius. Jis pristatė savitą licėjaus programą. Aiškiai išdėstė savo poziciją apie  Rusijos Federacijos švietimo sistemą, pasidalijo patirtimi rašant dalykų programas bei aptarė mokinių, baigusiųjų licėjų, tolesnio tobulinimosi rezultatus. Kadangi ši ugdymo įstaiga yra pasirašiusi sutartis su daugeliu Rusijos Federacijos universitetų ir programos rengiamos bei baigiamieji egzaminai organizuojami kartu su universitetų atstovais, tai licėjaus tikslas – šimtaprocentinis abiturientų įstojimas į universitetines studijas.

Trakų delegacija yra dėkinga direktoriui už svetingą priėmimą, Rusijos Federacijos švietimo sistemos atskleidimą ir paramą lietuviškam žodžiui. Mokytojas Algirdas Karmilavičius pasidalijo savo patirtimi mokant lietuvių kalbos mokinius iš mišrių šeimų. Nustebino tai, kad yra mokinių iš rusakalbių šeimų, norinčių išmokti lietuvių kalbos. Energingas mokytojas pristatė lietuviškus vadovėlius, iš kurių mokomi mokiniai. Seminaro metu Kaliningrado regioninės Lietuvių kalbos mokytojų asociacijos pirmininkas Aleksas Bartnikas pasidžiaugė asociacijos veikla, supažindino su atliktais darbais, organizuotais projektais, konkursais.

Švietimo vadovų delegacija ankstų penktadienio rytą išvyko į Svetlogorską (Raušius) – vieną gražiausių ir švariausių Kaliningrado srities kurortų prie Baltijos jūros. Pasivaikščiojimas pasimatymų taku, nulipimas 265 laipteliais prie jūros, užsukant prie garsiojo Saulės laikrodžio, maudynės rudeniškoje jūroje paliko neišdildomų įspūdžių. Antrojoje dienos pusėje seminaras tęsėsi Sovetsko (Tilžės) 10 - ajame vaikų darželyje „Radnyčiok“. Direktorė Jaroc Tatjana Nikolajevna skaitė pranešimą apie ikimokyklinį vaikų ugdymą Rusijos Federacijoje. Pristatė savo vadovaujamą įstaigą. Skambėjo darželio auklėtojų ir ugdytinių lietuviškos dainos, šokiai. Vadovai apžiūrėjo puikiai įrengtą įstaigą, aplankė grupę, kurioje bendraujama lietuvių kalba ir pastebėjo, kad visi grupės vaikučiai supranta lietuviškai, tačiau kalbėti išdrįsta tik keletas. Gražia ir taisyklinga kalba bendravo keturmetė Eglutė, vaikučių grupėje vadinama Jolačka. Šioje įstaigoje atstovai iš Lietuvos buvo ypatingai nuoširdžiai laukiami ir priimti. Trakų rajono vadovai dėkingi darželio direktorei ir auklėtojai Reginai Kapkovai už ilgametį rūpinimąsi lietuvišku žodžiu ir lietuviško žodžio diegimą mažųjų vaikučių širdyse Tilžės darželyje „Radnyčiok“.

Vadovai spalio 20-22 dienomis susipažino su Rusijos Federacijos švietimo įstaigų ugdymo proceso organizavimu, mokytojų kvalifikacijos kėlimu, vadovų atestacija bei mokyklų bendruomenių veiklos klausimais. Už nuosavas lėšas aplankė istorines vietas, kultūrinius objektus.

Kaliningrado srities švietimiečiai yra svetingi, atviri, draugiški žmonės. Jie noriai siūlėsi bendradarbiauti su Trakų rajono švietimo įstaigomis.

Neatsitiktinai į pažintinę kelionę – seminarą vyko ilgametis  Tautinių mažumų ir išeivijos departamento prie LRV buvęs Rytų Lietuvos programos poskyrio vedėjas, kuravęs Kaliningrado (Karaliaučiaus) srities lietuvių judėjimą, sukaupęs daug informacijos apie šio krašto praeitį, kultūrinį paveldą Alfonsas Kairys. Vadovai žavėjosi jo žinių gausa ir gebėjimu įdomiai jas pateikti. Karaliaučiaus kraštas davė Lietuvos kultūrai, mokslui nemažai žymių žmonių. Alfonsas noriai dalijosi savo sukaupta informacija apie šio krašto lietuviškojo žodžio šaknis, nušluostė užmaršties dulkes nuo žymių žmonių vardų.

Kaimyninėje šalyje Trakų rajono švietimo įstaigų vadovų delegaciją tris dienas globojo Kaliningrado srities lietuvių kalbos mokytojų asociacijos pirmininkas Aleksas Bartnikas ir lietuvių kalbos bei muzikos mokytojas Algirdas Karmilavičius. Norisi padėkoti šiems veikliems žmonėms už Tarptautinio seminaro „Lietuviško žodžio takais“ organizavimą, Karaliaučiaus krašto, ypač Įsruties, istorijos atskleidimą, lietuviško žodžio puoselėjimą bei sklaidą šiame krašte. Džiugu, kad šių ir kitų žmonių dėka yra gyvas lietuviškas žodis Rusijos Federacijos Kaliningrado srityje. Vadovus džiugino ir tai, kad Trakų rajono savivaldybės atstovės Irena Narkevič ir Danė Rudelienė aktyviai dalyvavo seminare, įdėmiai klausėsi pranešimų ir maloniai bendravo su Trakų rajono švietimo įstaigų vadovais.

Nuoširdžią padėką norisi išreikšti švietimo įstaigų steigėjui – Trakų rajono savivaldybei bei joje dirbantiems ir švietimą kuruojantiems darbuotojams - ypatingai savivaldybės merui Vincui Kapočiui, administracijos direktoriui Rimantui Kuliui ir administracijos direktoriaus pavaduotojai Irenai Narkevič– be gerų šių žmonių norų Trakų rajono švietimo įstaigų vadovai nebūtų pabuvoję lietuviškojo žodžio pradžių pradžios žemėje.

             

 

Trakų rajono švietimo įstaigų vadovai prie 1992 m. lietuvių pastatyto paminklinio akmens Kristijono Donelaičio tėviškėje Lazdynėliuose

 

 

Trakų rajono delegacija su LR Generalinio konsulato Kaliningrade darbuotojais

 

Trakų rajono delegacija po seminaro „Lietuviško žodžio takais“ Sovetsko (Tilžės) 10 –ajame vaikų darželyje „Radnyčiok“ (pirmas iš dešinės- Kaliningrado srities lietuvių kalbos mokytojų asociacijos pirmininkas Aleksas Bartnikas, šešta iš dešinės – vaikų darželio direktorė Jaroc Tatjana Nikolajevna)

Atgal