VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

06.13. Blaivybės žinia

Violeta Baltušytė

Kiekvieno mėnesio pirmąjį penktadienio vakarą Vilniuje Lietuvos blaivybės draugija „Optimalistas“ organizuoja  bėgimą  „Už blaivią Lietuvą“. Praėjusį penktadienį, birželio 2 d., Gedimino prospekte vyko eitynės „Už saugią vaikystę“, skirtos Pasaulinei vaikų gynimo dienai. „Optimalisto“, Vyskupo Motiejaus  Valančiaus blaivystės sąjūdžio, Žaliųjų ir Sveikuolių atstovai siekė atkreipti visuomenės dėmesį į vaikų saugumą ir kitas prigimtines teises, susimąstyti, ar mūsų giminės tęsėjų vaikystė yra laiminga, ar suteikiame jiems teisę sąmoningai rinktis pasaulėžiūrą ir gyvenseną.

V. Kudirkos aikštėje eitynių dalyviai stabtelėjo. Prie paminklo iškiliajam Lietuvos sūnui kalbėjosi su praeiviais, skaitė citatas iš  dr. V. Kudirkos raštų – įžvalgų apie alkoholinio kvaitulio ir blaivybės susidūrimą, būtinybę atsiriboti nuo kvaišalų, kaip tautos išlikimo sąlygą. Sugiedota „Tautiška giesmė“ tarsi simboliškai pažymėjo eitynių svarbą

„Už saugią vaikystę“ dalyviai prie dr. Vinco Kudirkos paminklo 

 Keletas eitynių dalyvių buvo pasiėmę seniai jų namuose „atgyvenusių“ užsilikusių alkoholio gėrimų.  Gedimino prospekto viduryje pastarieji buvo viešai supilti į lietaus kanalizaciją, palydint atitinkamai epitafijai.

Nepriklausomybės aikštės prieigose, priešais Nacionalinę M. Mažvydo biblioteką, susibūrėme prie Kovo 11-ajai skirto paminklo „Žinia“. Klausėmės Vyskupui Motiejui Valančiui skirto eilėraščio, keli dalyviai pasisakė. Jautėmės išdidūs – mes taip pat nešame žinią. Eisenoje – ir mūsų vaikai bei vaikaičiai. Jie energingai skanduoja: „Blaivūs tėvai – laimingi vaikai!“

Pirmąjį liepos penktadienį vėl žygiuosime Vilniaus Gedimino prospektu – nuo Arkikatedros bazilikos iki Lietuvos Respublikos Seimo ir atgal, vyks tradicinis bėgimas “Už blaivią Lietuvą”.

Atgal