VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

02.08. Jiezne bus pagerbti žuvę savanoriai Lietuvos Nepriklausomybės kovose

Vasario 8 d. Lietuvos Nepriklausomybės kovų 100-mečiui ir kautynių su bolševikais Jiezne pergalei minėti vyks renginys „Išgelbėję Lietuvos nepriklausomybę“. Susirinkusiuosius sveikins krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas pulkininkas Dainius Pašvenskas, Prienų raj. savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas.

Jiezno Nepriklausomybės aikštėje atvykusieji galės susipažinti su Lietuvos kariuomenės naudojama pėstininkų ginkluote ir ekipuote. Renginio metu bus padėtos gėlės prie žuvusių savanorių atminimo lentų, paminklo partizanams, savanorių žūties vietoje, senosiose kapinėse. Taip pat bus galima išgirsti Prienų krašto muziejaus darbuotojų parengtą pranešimą „Jiezno kautynėms – 100 metų“. Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai dedikuos salves Lietuvos valstybei, Lietuvos kariuomenei ir žuvusiems Lietuvos savanoriams pagerbti, gros Lietuvos Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono orkestras, bus galima pasivaišinti Lietuvos šaulių sąjungos paruoštomis kariškomis vaišėmis.

 

Renginio „Išgelbėję Lietuvos nepriklausomybę“ vasario 8 d. programa

 

10 val.           Gėlių padėjimas prie savanorių atminimo lentų savanorių žūties vietoje Jiezno m. prieigose, I-ojo Pasaulinio karo vokiečių karių kapinėse, ant Jiezno krašto savanorių kapų Nibrių, Pelekonių, Sobuvos, Anglininkų, Jiezno m. senosiose kapinėse bei prie paminklo Jiezne.

11 val.           Lietuvos kariuomenės pėstininkų ginkluotės ir ekipuotės pristatymas Jiezno m. Nepriklausomybės aikštėje.

12 val.           Jiezno parapijos bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios.

13 val.           Iškilminga eisena nuo Jiezno parapijos bažnyčios iki savanorių kapų Jiezne, savanorių atminimo pagerbimas, gėlių padėjimas, salvės.

14 val.           Šaulių kariškos vaišės Nepriklausomybės aikštėje

14.30 val.      Prienų krašto muziejaus pranešimas „Jiezno kautynėms – 100 metų“ ir Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono orkestro koncertas Jiezno kultūros ir laisvalaikio centre.

18 val.           Kino filmo „Tarp pilkų debesų“ demonstravimas Jiezno kultūros ir laisvalaikio centre (įėjimas nemokamas).

 

Jiezno kautynės – vienos pirmųjų Lietuvos kariuomenės kautynių su Raudonąją armiją per Nepriklausomybės karą vykusios 1919 m. vasario 10-13 d. Jiezne.Raudonoji Armija jau buvo užėmusi Vilnių ir ruošėsi žygiui į Kauną. Tuomet bolševikų strateginis tikslas buvo užimti Jiezną, Birštoną, Prienus, o vėliau ir laikinąją Lietuvos sostinę – Kauną, kurį gynė gan silpnos lietuvių pajėgos. Jiezne bolševikai sutiko didelį pasipriešinimą – čia lietuviai juos puolė, bet dėl mažesnių pajėgų pralaimėjo mūšį. Sulaukę pastiprinimo, vasario 13 d. lietuviai sumušė bolševikus ir privertė juos trauktis. Tai buvo svarbi pergalė tolesnei Kauno gynybai.

Lietuvos valstybės būklė tomis dienomis buvo ypač sudėtinga. Vyko įnirtingos kovos su bolševikais ne tik Jiezne, bet ir Alytuje, Kėdainių-Šėtos rajone.

Vasario 9 d. taip pat vyks pirmojo Nepriklausomybės kovose žuvusio Lietuvos savanorio Povilo Lukšio pagerbimo ceremonija savanorio žūties vietoje Taučiūnų kaime, Kėdainių r. Renginyje planuoja dalyvauti Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Jonas Vytautas Žukas, Garbės sargybos kuopos kariai. 

 

Jaunos Lietuvos kariuomenės, nors negausios ir menkai aprūpintos, tačiau atrėmusios puolimus ir apgynusios Lietuvos nepriklausomybę, žygdarbiams paminėti Lietuvos Respublikos Seimas 2019 metus paskelbė Nepriklausomybės kovų atminimo minėjimo metais. Plačiau apie renginius

 

Kontaktinis asmuo dėl minėjimo renginio Jiezne: kpt. Rimvydas Švedas, tel. 868498106

 

Jiezniečio savanorio Alekso Pranckevičiaus nuotraukoje 1919 m. savanoriai

Nuotrauka iš Jono Pranckevičiaus asmeninio archyvo

Atgal