VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

06.02. ŠMK susitikimo su Lenkijos kolegomis dėmesio centre – tautinių mažumų švietimo klausimai

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas, atsakydamas į Lenkijos pusės suorganizuotą vizitą ir tęsdamas pradėtą konstruktyvų bendradarbiavimą, surengė Lenkijos Respublikos Seimo Švietimo, mokslo ir jaunimo komisijos delegacijos vizitą Lietuvoje. 2019 m. gegužės 28–31 dienomis  Vilniuje lankėsi Lenkijos Seimo Švietimo, mokslo ir jaunimo komisijos pirmininkas Rafalas Grupinskis (Rafal Grupiński), komisijos pirmininko pavaduotojos Kristina Šumilas (Krystyna Szumilas) ir Miroslava Stachoviak-Rožecka (Mirosława Stachowiak-Różecka), komisijos narys  Tomašas Zielinskis (Tomasz Zieliński).

Susitikimo metu Lietuvos ir Lenkijos parlamentarai aptarė tautinių mažumų mokyklų finansavimą Lietuvoje, jo didinimo galimybę, steigiamo naujo Vytauto didžiojo universiteto (VDU) Švietimo akademijos Lenkų kalbos ir kultūros centro vaidmenį ir galimybes.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto nariai taip pat kėlė lietuvių Lenkijoje švietimo ir kultūros plėtros klausimą, ypač – kultūros ir švietimo centro Suvalkuose steigimą. Seimo narių nuomone, be centrinės Lenkijos valdžios paramos centro steigimas yra itin sudėtingas.

Lenkijos Seimo Švietimo, mokslo ir jaunimo komisijos nariai teiravosi dėl stojimo į aukštąsias mokyklas metu taikomų papildomų taškų mokiniams iš mokyklų, kuriose ugdymas vyksta tautinių mažumų kalba, dėl lenkų kalbos mokytojų rengimo.

Vizito metu įvyko susitikimas su Seimo Pirmininku Viktoru Pranckiečiu, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija, švietimo, mokslo ir sporto ministru Algirdu Monkevičiumi. Delegacija taip pat dalyvaus VDU Švietimo akademijos Lenkų kalbos ir kultūros centro atidaryme, lankysis Vilniaus universiteto Polonistikos centre, Vilniaus Simono Konarskio mokykloje, Valdovų rūmuose, Vilniaus arkikatedroje bazilikoje ir Rasų kapinėse.

Atgal