VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

10 14. Prasmingas skautų renginys Labanore

Algirdas Berkevičius

Prieš šimtą su viršum metų anglų karininkas Robertas Baden Powellis, susirūpinęs tinkamo jaunimo auklėjimo būtinybe, parengė skautiškojo jaunimo auklėjimo programas. Pagal viduramžių riterių tradicijas vaikams ir jaunimui parašė doro, garbingo žmogaus gyvenimo taisykles - įstatus, o būsimos veiklos kryptis nusakė trimis žodžiais: Dievui, Tėvynei ir Artimui. Skautiškojo judėjimo pradininko supratimu, kiekvienas žmogus už savo mintis, poelgius ir darbus privalo jausti atsakomybę prieš Kūrėją - Dievą. Skautiškoji veikla - tai doro, garbingo žmogaus gyvenimo kelias.

2009 metų gruodžio 21 d. sudegus medinei Labanoro bažnyčiai (pirmoji buvo pastatyta 1522 m.), būrys Lietuvos skautų sąjungos Valdovų rūmų tunto skautų, vadovaujami vieno aktyviausių Sąjungos vadų Ričardo Simonaičio, aktyviai dalyvavo šalinant gaisro padarinius. Po metų, tai yra š.m. spalio 8 d., skautai vėl važiavo įLabanorą, tik šį kartą - dalyvauti didelio, labai gražaus medinio kryžiaus šventinimo iškilmėse. Iškilmės prasidėjo šv. Mišiomis naujai atstatytoje Labanoro bažnyčioje. Kai užgiedojo Bezdonių Saulėtekio vidurinės mokyklos skautų choras (vadovė Vida Dzenkauskienė), sunku buvo patikėti, kad gieda vaikai, nes girdėjos ne tik giesmė, bet ir nuostabūs jauni balsai.

Dalyvavo Tėvynės sąjungos folkloro ansamblio „Kadagys“ dalyviai, vadovaujami Irenos Račiūnienės, ir liaudiškojo giedojimo grupė „Karunka“, vadovaujama Zitos Karklelytės.

Po šv. Mišių bažnyčioje visi šių iškilmių dalyviai nuvyko prie tik ką pastatyto kryžiaus dalyvauti kryžiaus šventinimo iškilmėse. Didelį medinį kryžių sukūrė ir padarė skautas Benediktas Martinkėnas, talkininkaujant kai kuriems skautams. Kryžiui vietą parinko ir jį pastatė taip pat skautai. Kryžiaus šventinimo apeigose, taip pat ir kitose skautų susitelkimo vietose visur spėjo klebonas Jurgis Kazlauskas, maloniai ir nuoširdžiai bendravęs su jaunimu ir kitais svečiais. Kadangi kryžius pastatytas nedidelėje kryžkelėje, pamiškėje, neapsieita ir be mažo skautiško lauželio. O čia jau skambėjo ne užsienietiškos, bet nuostabios, visiems gerai žinomos lietuviškos dainos.

Po kryžiaus šventinimo, lauželio ir dainų skautai ir svečiai vėl susirinko prie netoliese esančios bažnyčios, kur prie kavos puodelio, sumuštinių ir sausainių dalijosi patirtais įspūdžiais.

Malonu, kad Labanore yra tokių žmonių, kaip seniūnas Vincas Jusys.

Malonu buvo matyti ir Naujosios Vilnios, Vilnios vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoją skautę Leonardą Misevič, iškilmėse dalyvavusią su būreliu skautų. Padėkos nusipelnė ir Zbignevas Misevič už padarytas gražias nuotraukas, įamžinant kryžiaus šventinimo iškilmes.

Už šį renginį, prasmingą šventę labiausiai tenka dėkoti LSS Valdovų rūmų tunto vadovybei, vadovaujamai nenuilstančio skautininko Ričardo Simonaičio.

Šis renginys vargu ar būtų įvykęs, jei LSS Vyriausiajai skautininkei Rimai Jankūnienei didelių pastangų dėka nebūtų pasisekę reikiamai spręsti finansų paieškos klausimus.

Štai kokiais žmonėmis šiandieną mes galime didžiuotis, štai kokių žmonių šiandieną Lietuvai labai reikia.

Atgal