VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

12 14. Ar verta kovoti už blaivybę?

Radvilė Rimgailaitė

Istorikai tvirtina, kad didieji Lietuvos kunigaikščiai Mindaugas, Vytenis, Gediminas, Algirdas, Kęstutis, Jogaila ir Vytautas buvo blaivininkai. Sako, kad taip jie saugojosi nuo piktadarių, norėjusių juos nunuodyti. O gal jie tiesiog geriau nei mes suvokė blaivaus proto svarbą priimant sprendimus?

Panašu, kad Lietuvoje po truputėlį kyla Blaivybės sąjūdis. Kol kas jis, žinoma, nepasiekia tokio masto, kaip kad 1860 m., kai vien Vilniaus gubernijos blaivybės brolijoms priklausė apie 430000 žmonių. Tačiau nuo šių metų liepos kiekvieną pirmą mėnesio penktadienį už blaivią Lietuvą sveikuoliai bėga Alytuje, Jonavoje, Jurbarke, Kaune, Kėdainiuose, Klaipėdoje, Marijampolėje, Palangoje, Panevėžyje, Rokiškyje, Prienuose, tolimajame Paryžiuje, Londone. Kiekvieną kartą dalyvių gretos vis gausesnės. Sausio mėnesį lietuviai į gatves išbėgs ir Niujorke.

Londono lietuvio Raimundo bėgimo iniciatyvą Lietuvoje įgyvendinti padeda Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija, o Vilniuje – ir Lietuvos Jaunimo sąjunga. „Net ir tie, kurie 3 km atstumo iki šiol nebuvo įveikę, neturėtų varžytis. Svarbiausia, kad žmonės susiburtų ir skirto laiko sau. Turiu sveikos, blaivios ir sąmoningos lietuvių tautos viziją.” – tvirtina bėgimo iniciatorius Raimundas.

Bėgimo už blaivią Lietuvą Vilniuje dalyviai

Siekiant populiarinti bėgimo idėją, buvo kreiptasi ir į Lietuvos savivaldybes bei Visuomenės sveikatos biurus, visuomenines sveikuolių organizacijas visoje Lietuvoje. „Tikiu, kad vis daugiau žmonių prisijungs prie bėgimo ir tokiu būdu atkreips likusios visuomenės dėmesį ne tik į blaivų gyvenimo būdą, fizinį aktyvumą, bet ir dvasinės lietuvių kultūros puoselėjimą.” – teigia Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga.

„2012 m. prasidėjo Lietuvos sveikatos olimpiada, kuria siekiame sustiprinti Lietuvos gyventojų sveikatą. 2013 m. paskelbėme Sveikatingumo metais. Manau, kad šis bėgimas – graži įžanga. Tokia iš pačių piliečių kilusi iniciatyva rodo, kad sparčiai keičiasi žmonių požiūris į save ir savo fizinę bei dvasinę sveikatą“, – pažymi Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis.

Gruodžio 7 d. vakare Vilniuje, Katedros aikštėje, susirinkę ir šalčių nepabijoję aktyvistai tikino, kad šis bėgimas – jau jų gyvenimo dalis, tradicinis laisvalaikio praleidimo būdas kiekvieną pirmą mėnesio penktadienį. Dalyviai įveikė 3 km distanciją nuo Katedros aikštės iki LR Seimo rūmų ir sutarė toje pačioje vietoje susitikti 2013-ųjų metų sausį.

Atgal