VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

03 29. Rytų Lietuvos mokytojų sąjungos konferencija

Alfonsas Kairys

Pradėta, įsibėgėta ir pagal išgales padaryta - apie tai kalbėta Rytų Lietuvos mokytojų sąjungos konferencijoje, 2013 m. kovo 26 d. vykusioje  Vilniaus „Šaltinio“ pagrindinėje  mokykloje.  

Rytų Lietuvos mokytojų sąjunga įkurta prieš beveik ketverius metus, ir tada  jos pirmininkė, daug metų vadovavusi Vilniaus rajono švietimo skyriui, ne vienerius metus dirbusi Švietimo ministerijoje, gerai išmananti ugdymo reikalus, Danguolė Sabienė yra pasakiusi: ,,Mintis įsteigti Rytų Lietuvos mokytojų sąjungą kilo tada, kai buvo panaikinta Vilniaus apskrities Švietimo taryba. Šios tarybos veikla buvo prasminga, mes dalyvavome diskusijose dėl naujų dokumentų priėmimo, teikėme siūlymus ir visada siekėme atkreipti politikų dėmesį į tai, kad Vilniaus regionas yra ne Kauno ar Klaipėdos. Mes čia esame kitokie ir norime, kad visi tai žinotų. Prisimenu dr. Meilės Lukšienės žodžius: kurdami įstatymus, prisiminkime, kad yra Rytų Lietuva. Visuose dokumentuose, kurie skirti mokyklai, turi atsispindėti Vilnijos krašto savitumas ir išskirtinumas. Turbūt niekur kitur Lietuvoje nėra mokyklų į kurias pirmokėliai ateitų nė kalbėti lietuviškai nemokėdami. Taigi, Rytų Lietuvos mokytojų sąjungos siekis: pažinkite, priimkite ir globokite mus tokius, kokie esame.". Pagrindinis naujai gimusios sąjungos tikslas: dalyvauti svarstant švietimą reglamentuojančius dokumentus, teikti pasiūlymus bei organizuoti mokytojų švietimą. Tuo keliu ir einama. Kasmetinės konferencijos, kuriose kalbama apie Rytų Lietuvos švietimo problemas. Edukacinės kelionės pasąmonėj gimusiai minčiai realizuoti: „Geriau vieną kartą pamatyk, negu šimtą kartų paskaityk“ į Lenkiją („Lietuvių pėdsakai Lenkijoje“, Baltarusiją („Lietuvos ir Baltarusijos lietuviškosios sąsajos“), numatoma išvyka į Latviją, - tai ne visos išvykos, kad  mokytojas nuodugniau pažintų (ir perduotų savo auklėtiniams) istorines savo tautos ištakas. „Vilniaus jovarai“ - Vilniaus rajono moksleivių dainų ir šokių festivalis (šįmet jau penktasis), sutraukiantis šimtus Vilniaus krašto vaikų  obelų žydėjimo, pasirengimo naujo derliaus rūbu,  dienomis. Rūpinimasis tais, kurie, atidavę save šiam nuostabiam kraštui, jau tik mintyse susitinka su buvusiais augintiniais, t.y.  mokytojais pensininkais. Jie renkasi (vadovas nenuilstantis Zigmas Trinkauskas, buvęs Vilniaus r. Švietimo skyriaus vedėjas, vėliau - Švietimo ministerijos darbuotojas), kad vėl pasijustų jauni ir reikalingi  ir tarsi, anot V.Šekspyro, sako: „Pagaukime valandą, kuri ateina, nesivykime jos, kai išeina“...

Konferencijos dalyviai. Justino Šorio ir Alfonso Kairio nuotraukos

Na, o konferencijoje „Nauji iššūkiai švietime po LR Seimo rinkimų“ be gausiai susirinkusių Rytų Lietuvos mokyklų mokytojų, šios organizacijos narių, sulaukta ir garbių svečių: LR Seimo nario, Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nario Valentino Stundžio, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkės dr. Daivos Vaišnienės, Švietimo ir mokslo ministerijos atstovų: Regioninių mokyklų skyriaus vedėjo Jono Vasiliausko, Pagrindinio ir vidurinio ugdymo skyriaus vyriausiosios specialistės Nidos Poderienės, Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento vyriausiosios specialistės Ramutės Zungailienės. 

Rytų Lietuvos mokytojų sąjungos pirmininkė Danguolė Sabienė skaito konferencijos rezoliuciją

Visa tai, kas ir apie ką buvo kalbėta konferencijoje, atsispindi vienbalsiai priimtoje rezoliucijoje. Joje konstatuojama, kad vienodas lietuvių kalbos egzaminas diskriminuoja Rytų Lietuvos lietuviškų mokyklų mokinius (jose mokosi nuo 40 iki 90 procentų kitakalbių mokinių), 20 procentų padidintas Moksleivio krepšelis tautinių bendrijų mokykloms diskriminuoja Rytų Lietuvos lietuviškas mokyklas, kurias lanko kitakalbių šeimų vaikai, susirūpintina Rytų Lietuvos mokyklų akreditacija... ir siūloma nevienodą lietuvių kalbos egzaminą (jei teismas nenuspręs kitaip) leisti laikyti tik šiais (2013) metais, Rytų Lietuvos lietuviškoms mokykloms ŠMM ministro įsakymu nustatyta tvarka Moksleivio krepšelio metodikoje vietoje dabar taikomų 10 procentų skirti 20 procentų didesnį finansavimą (sulyginti su tautinių bendrijų finansavimu), mokyklų akreditacijos tvarkoje numatyti galimybę akredituotis visoms (ne tik pasienio zonos) Rytų Lietuvos mokykloms, 2014 metų Bendrojo ugdymo planuose grąžinti 2009-2011 metų formuluotę apie privalomą klasių dalijimą į grupes per lietuvių kalbos pamokas visose Rytų Lietuvos mokyklose, atsakingoms už mokytojų kvalifikacijos tobulinimą  ŠMM institucijoms inicijuoti Švietimo centrų steigimą Vilniaus, Šalčininkų rajonų savivaldybėse, siekiant užtikrinti pedagogų kvalifikacijos tobulinimo prieinamumą.

Rezoliucija adresuota Lietuvos Respublikos Prezidentei, LR Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui, LR švietimo ministrui.

Specialiai Rytų Lietuvos mokytojų sąjungai sukurtu himno giedojimu konferencijos dalyviai atsisveikino iki kito karto.

Atgal