VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

02 25. Ar Konstitucija privaloma kiekvienam Lietuvos piliečiui?

Algirdas Berkevičius

Į šį klausimą prezidentas Valdas Adamkus savo kalboje, pasakytoje Konstitucijos dienai skirtame minėjime („Lietuvos Aidas“, 2008 10 25), taip yra pasakęs: „...laikytis Konstitucijos privaloma visada, visose situacijose. Būtent tokia ir yra jos paskirtis: apriboti valdžios institucijų galias ir įtvirtinti aiškias atsakomybės ribas. Tik tuo keliu eidami būsime tikrai demokratinė ir teisinė valstybė, tik taip piliečių teisės ir laisvės bus realiai įgyvendintos...“

Aptariant šį klausimą būtina prisiminti kai kuriuos pagrindinio Įstatymo - Konstitucijos - teiginius: „2 straipsnis. Lietuvos valstybę kuria Tauta. Suverenitetas priklauso Tautai.“, 5 straipsnis. „...Valdžios galias riboja Konstitucija“, 7 str. „Negalioja joks įstatymas ar kitas aktas priešingas Konstitucijai“, 10 str. „Lietuvos valstybės teritorija yra vientisa ir nedalijama į jokius valstybinius darinius“, 14 str. „Valstybinė kalba - lietuvių kalba“.

Susipažinus su šiais teiginiais, labai keistai atrodo pranešimai apie tai, kad kai kuriose vietovėse, pritariant vietinei valdžiai, yra paneigta lietuvių kalba, naudojami užrašai svetima kalba ir t.t. Tose vietovėse visą gyvenimą reguliuoja šovinistinė užsienio šalių „revoliucionierių profesionalų“ diktatūra, kur kiekvienas vietinis gyventojas žino, kad jeigu tvarkysis ar balsuos ne taip, kaip reikalaujama, bus labai blogai ir t. t. Reikia manyti, kad gyvenimas šiuose „autonominiuose“ rajonuose visiškai nedomina mūsų spec. tarnybų, nes tai yra klausimai, susiję su užsienio valstybės ar valstybių kai kurių atstovų labai agresyviais ketinimais.

Tad kas darytina? Jei paklausime bet kurio mąstančio Lietuvos žmogaus, ar LR Konstitucija yra privaloma kiekvienam Lietuvos piliečiui, neabejotinai išgirsime - taip. O jei paklausime, ką daryti, jei vienas ar kitas pilietis nepripažįsta LR Konstitucijos ir elgiasi priešingai pagrindinio įstatymo nuostatų reikalavimams, eilinis pilietis pasakys, kad toks žmogus neturi teisės būti LR piliečiu, kad iš jo turi būti atimta pilietybė, atimtas piliečio pasas. Tai natūralu, tai logiška. Kiek kitaip mąsto mūsų įvairaus lygio valdžios atstovai. Už nusižengimus, neigiant mūsų pagrindinį įstatymą – Konstituciją - apsiriboja baudomis, panašiomis į tas, kurios yra skiriamos neleistinoje vietoje perėjus gatvę. Todėl kyla pagrįstas klausimas: ar tokie valdininkai, vietinės valdžios atstovai yra gerai susipažinę su pagrindiniu mūsų įstatymu - Konstitucija, ar jie tinka užimamoms pareigoms? O gal ir šiuo klausimu reikia kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad jis patvirtintų, jog LR Konstitucija tikrai yra pagrindinis įstatymas, kurį paneigti ar jam nepaklusti niekas Lietuvoje neturi teisės.

Rašinį baigti norėčiau klausimu: kas yra baudžiauninko sindromas?

Atgal