VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

01.19. Kauno policijos kapelionas R. Karklys: dažnai žmonės nesusimąsto apie tai, kad nelaimė gali atsitikti kiekvienam

Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai Kauno mieste ir rajone trečiadienį vykdė reidą, kurio metu su Kauno policijos kapelionu Tomu Karkliu ir jo asistente vienuole Fausta bendravo su Kelių eismo taisyklių nesilaikančiais asmenimis bei keliavo į vietas, kuriose šiemet jau žuvo pėstieji.

„Visi mato savo artimuosius: vaikus, senelius, tėvus, vaikščiojančius be atšvaito, žino, tačiau nesivargina papasakoti apie tai, kad tas mažas, sunkiai prisimenamas, dažnai namuose paliekamas šviesą atspindintis elementas gali išgelbėti gyvybę. Kai nutinka skaudi nelaimė, tuomet tai pasiekia daugelį, bet dažnai jau būna per vėlu kažką pakeisti", - sakė prie netradicinio policijos reido prisijungęs kapelionas T. Karklys.
Vietose, kur šiemet jau būta žuvusių pėsčiųjų, jų atminimui reido dalyviai uždegė žvakutes.
Pasak Kauno apskrities policijos atstovų, pirma žvakelė buvo uždegta Vytauto prospekte. Čia sausio 8 dieną vyro vairuojamas automobilis „Audi A4" kliudė ir sužalojo per pėsčiųjų perėją ėjusią moterį (gimusią 1952 m.). Moteris dėl patirtų sužalojimų tą pačią dieną mirė gydymo įstaigoje. Antra žvakelė prie pėsčiųjų perėjos uždegta už pėsčiąjį (gim. 1929 m.), kurį sausio 3-iąją Vandžiogalos plente išėjusį į kelio važiuojamąją dalį kliudė vyro vairuotas automobilis „Land Rover".
„Norėtųsi palinkėti, kad žmonės atvertų širdį šitai jautriai problemai, kad ne tik vairuotojai, bet ir pėstieji būtų atsakingi už save kelyje", - teigė kapelionas T. Karklys. 
Tęsdami reidą, tiek pareigūnai, tiek kapelionas kalbėjo su Kelių eismo taisyklių nesilaikančiais asmenimis, įspėjo juos apie neteisingą elgesį, įteikė po atšvaitą ir nuotrauką, verčiančią susimąstyti apie galimas tokio elgesio pasekmes.
„Kai įvyksta skaudūs eismo įvykiai, tai sukrečia ne vieną, tačiau iki tol retas susimąsto, kad atšvaitas, kuris yra tvarkingai uždėtas, o ne įdėtas į kišenę ar į rankinę, gali išgelbėti žmogaus gyvybę. Per šių metų sausio pirmąsias dvi savaites jau turime du žuvusius pėsčiuosius. 
Mes stengiamės žmonėms parodyti teisingą pavyzdį, kad žuvusiųjų keliuose nebūtų. Prevencinės priemonės, kurias vykdome, tikimės, padės atkreipti žmonių dėmesį ir padidinti jų sąmoningumą. Jei po kiekvienos mūsų surengtos prevencinės priemonės bent keletas žmonių užsisegs atšvaitus, tai tik įrodys, kad visi po truputį pradedame judėti saugesnio rytojaus link", - po reido kalbėjo Kauno apskrities VPK kelių policijos valdybos viršininkas Vigintas Lukošius.
Policijos duomenimis, Kauno mieste ir rajone vykdytos priemonės „Būk matomas kelyje" metu, iš viso buvo nustatyta 15 pažeidimų. 
„Visuomet tamsiu paros metu dėvėkite atšvaitą ar kitą šviesą atspindi elementą. Per gatvę eikite tik įsitikinę, jog jus praleidžia visos transporto priemonės. Jūsų atsargumas gali išsaugoti gyvybę", - primena Kauno apskrities pareigūnai. Lygiai taip ir vairuotojams primenama laikytis visų Kelių eismo taisyklių, kelyje pasirinkti saugų greitį ir būti kantriems, kad galėtų saugiai pasiekti kelionės tikslą. Tiek važiuoti, tiek pėstieji.

Atgal