VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

08 23. Už sėkmę kovoje su kontrabanda pareigūnams skiriamos premijos, gerėja akcizų surinkimas

Tomas Daugirdas

195-iesiems pareigūnams, užkardžiusiems 42 mln. litų suma įvertintą nepadarytą žalą valstybei, bus išdalinta 550 tūkst. litų sumą. Dėl to pirmadienį iš esmės apsisprendė Vyriausybė. Premijos bus skirtos 47 Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, 29 Policijos, 24 Valstybės sienos apsaugos tarnybos, 32 Muitinės, 37 Valstybinės mokesčių inspekcijos, 26 prokuratūros pareigūnams.

Premijos nusipelniusiems pareigūnams skiriamos jau antrą kartą šiais metais. Prieš tai tam buvo skirta maždaug 300 tūkst. litų, o iš viso šiems metams numatyta 5 mln. litų.

"Institucijų vadovų nuomone, ši sistema pasiteisina, gerokai paspartėjo bylų nagrinėjimo laikas, bylos kokybiškesnės patenka į teismą, atsiranda papildoma stipri motyvacija pareigūnams kuo greičiau ir efektyviau ne tik gaudyti nusikaltėlius, bet ir greitai nagrinėti bylas", - sakė Ministro Pirmininko tarnybos kancleris Deividas Matulionis pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo.

Nors akcizų planas nevykdomas, džiaugiamasi geresniu nei pernai jų surinkimu.

"Akcizų planas iki galo nėra įvykdytas, bet palyginti su praeitais metais, akcizų surinkimas yra radikaliai pasikeitęs į teigiamą pusę. Akcizų planas labai didelis buvo suplanuotas dėl mūsų įsipareigojimo, kad turime surinkti iš šešėlio 1 mlrd. litų", - aiškino D. Matulionis.

Pasak kanclerio, per septynis šių metų mėnesius akcizų yra surinkta 130 mln. daugiau nei 2010 metais tuo pačiu laikotarpiu. Už tabako produktus per septynis mėnesius surinkta 19 proc. daugiau nei 2010 metais akcizo, dyzelino - net 20 proc., alkoholio - 4 proc. daugiau. Tik akcizų už benziną surinkta 7,5 proc. mažiau.

"Benzino akcizo nesurenkame, bet palyginus septynis mėnesius minusas mažėja, tai gal metų pabaigoje pasieksime tam tikrą pliusą ir benzino akcizų pajamose. Pasienyje su Baltarusija tiek mūsų, tiek pačių baltarusių pastangų dėka yra radikalūs pasikeitimai. Praktiškai iš Baltarusijos kontrabandinis benzinas beveik nebevežamas, Rusijos pasienyje problema dar egzistuoja", - sakė D. Matulionis.

Atgal