VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

04.18. Latvijos premjeras: iš šalies išvarysime pinigų plovimo „žiurkes“

Latvijos premjeras Krišjanis Karinis pažadėjo, kad jo šalies bankų sistema per metus apsivalys nuo „pinigų plovimo žiurkių“ ir paragino ES įkurti centralizuotą finansų priežiūros instituciją. Kalbėdamas su europarlamentarais, K. Karinis tikino, kad geriausias būdas išspręsti pinigų plovimo problemą yra įkurti ES tarnybą, kuri kovotų su pinigų plovimu ir kitais finansiniais nusikaltimais visoje Bendrijoje, taip pakeisdama nacionalinius prievaizdus, kurie dažnai negali efektyviai atlikti savo funkcijų, praneša „Reuters“.

Latvijos ministras pirmininkas Krišjanis Karinis
Europos Parlamento (EP) nariai ir Europos centrinis bankas (ECB) ne kartą ragino įkurti tokią ES instituciją, tačiau daug Bendrijos šalių priešinasi šiam žingsniui, nes tai reikštų nacionalinės valdžios galių sumažinimą.

K. Karinis tikino norintis sugrąžinti Latvijai švariausios bankų sistemos Europoje statusą. Pernai Latvijos bankų sistema patyrė didžiulį smūgį, kai didžiausias šalies bankas ABLV dėl kaltinimų pinigų plovimu buvo likviduotas. Pasak K. Karinio, Latvija jau po metų galės kitas ES šalis mokyti, kaip reikia kovoti su pinigų plovimu.

„Visgi kova su pinigų plovimu yra panaši į kovą su žiurkėmis. Galiu išvaryti žiurkes iš savo namų, bet kas gi dėsis pas mano kaimynus?“ - kalbėjo K. Karinis, tačiau, pabrėžė premjeras, nusikaltėliai galėjo pasitraukti iš Latvijos, tačiau Europa išlieka jų taikiklyje.

„Nusikaltėliai galėjo pasitraukti iš Latvijos, tačiau, deja, bet esu tikras, kad jie nepaliko Europos“, - sakė K. Karinis.

Atgal