VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

09 27. Teisingumas - situacija beviltiška!

Vidas Urbonavičius

Paskelbtas Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo nuosprendis papirkimo byloje mane šokiravo. Audrius Butkevičius išteisintas, o Gintarui Kazakui liepta sumokėti menką baudą. Ar toks Lietuvoje teisingumas?

Per tris metus, kol nagrinėjama ši byla daug išgyvenau kovojant už teisybę, - teko žeminti savo orumą, o vėliau minti teismų duris, duoti parodymus, dalyvauti apklausose, patirti advokatų, priešininkų spaudimą ir kodėl? Dėl to, kad buvę įtariamieji šypsodamiesi būtų išteisinti?

Matyt susidūrus su korupcijos atveju į dar kartą nebeturėčiau kur kreiptis, nes baigtis aiški iš anksto. Galima tik konstatuoti, Lietuvoje su teisingumu situacija yra beviltiška!

Verta prisiminti Konstitucijos 29 straipsnį - Įstatymui, teismui ir kitoms valstybės institucijoms ar pareigūnams visi asmenys lygūs.

Panašu, kad ne. Lietuvoje taip pat egzistuoja neliečiamųjų kasta, teismas dar kartą tai patvirtino. Esame mes, t.y., paprasti nuodėmingi žmonės ir yra Jie - neliečiamieji (pinigingi politikai, kyšininkai valdininkai ir teisininkai, stambaus verslo atstovai, neteisėtai praturtėję nusikaltėliai). Visuomenei jau aišku, kad tai, už ką teismas negailestingai ir griežtai nubaus eilinį pilietį, Jiems atsipirks tik lengvu išgąsčiu. Toks neteisingumas varo žmones į neviltį, alkoholizmą ir emigraciją...

Atskiri atvejai teismuose darniai sudaro vientisą sugedusią sistemą, kurios, deja, bet atskirų asmenų pakeitimas neišardo. Tampa aišku, kodėl taip aktyviai visuomenei neleidžiama dalyvauti, patarti bei prižiūrėti kaip vykdomas teisingumas.

Ir pabaigai būtų galima pašaržuoti. Ar tik šis teismo sprendimas nereiškia, kad pinigai, kurie man buvo perduoti, teismo yra pripažinti perduoti teisėtai?

Atgal