VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

12 06. Pensijos turi būti atkurtos

Steponas Mačionis

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako nepalaikanti valdančiųjų siūlymo taupyti pensininkų sąskaita ir ragina įvesti prabangaus turto apmokestinimą.

 Pasak jos, ekonominė situacija ir jos prognozės greitai keičiasi, prognozės, kurių pagrindu buvo parengtas pirmasis kitų metų valstybės biudžeto projektas, jau nebegalioja. Dėl to esą būtina galvoti apie papildomas priemones, kaip sumažinti biudžeto išlaidas. D. Grybauskaitė sakė iš principo visiškai palaikanti išlaidų mažinimą valstybės valdyme, biurokratiniame aparate. Tiesa, keliais procentais tai daryti - 2, 3 ar 4 proc.- yra Vyriausybės ir koalicijos apsisprendimas.

 "Bet tik noriu priminti vieną dalyką, kad Lietuva nuo 2009-ųjų vykdo mažinimo arba taupymo priemones būtent per vartojimo apribojimą ir nė kiek nebuvo naudojami kiti instrumentai, pavyzdžiui, pajamų padidinimo instrumentai. Būtent dėl tokio taupymo per šį krizinį laikotarpį Lietuva, deja, padidino socialinę atskirtį labiausiai iš visų Europos Sąjungos šalių", - antradienį žurnalistams Europos saugumo ir bendradarbiavimo renginyje (ESBO) "Litexpo" parodų rūmuose sakė D. Grybauskaitė.

 Kaip pavyzdį jį pateikė kaimynines Latviją ir Estiją, kur pensijos atitinkamai siekia 900 ir 1000 litų. Tuo tarpu Lietuvoje vidutinė pensija yra 800 litų.

 "Taupyti reikia, kritinė situacija nesibaigia, bet ne labiausiai pažeidžiamų piliečių sąskaita. Todėl nepalaikysiu, kad tai būtų daroma pensininkų sąskaita. Būtina šalia taupymo priemonių galvoti ir apie papildomų mokesčių įvedimą, ypač prabangos prekėms ir brangaus kilnojamojo ir nekilnojamo turto apmokestinimui", - kalbėjo D. Grybauskaitė.

 Prezidentė pabrėžė, kad pensininkams turi būti visiškai atkurtos sumažintos pensijos.

 "Pensijos turi būti atstatytos vien dėl to, kad vien pensijų sąskaita taupymo priemonių daryti daugiau nebegalima. Tai trečia taupymo banga per dvejus metus. Lietuva, kaip minėjau, regione turi mažiausias vidutines pensijas. Tai yra tam tikras ženklas, kad taupymo priemonės ir išėjimas iš krizės buvo daromas tiktai socialiai sunkiausiai išgyvenančių sluoksnių sąskaita", - sakė šalies vadovė.

Atgal