VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

2023.01.24. Skolos išieškojimas - viskas ką turėtumėte žinoti

 

Šiame straipsnyje mes pateiksime viską ką Jums reikia žinoti apie skolos išieškojimą ir visą ikiteisminį procesą pabandydami atsakyti į dažniausiai užduodamus klausimus.

Kas atsitiks, kai jūsų skola bus išsiųsta išieškojimo agentūrai?

Skolos išieškojimas iš fizinio asmens dažniausiai prasideda taip: jei jūsų pradelstą skolą įsigijo išieškojimo agentūra, ji pirmiausia jums praneš telefonu arba raštu. Pagal įstatymą turite gauti raštišką pranešimą, dar vadinamą skolos patvirtinimo laišku, per penkias dienas nuo išieškotojo pirmojo bandymo su jumis susisiekti. Šiame pranešime turi būti nurodyta suma, kurią esate skolingi, pradinio kreditoriaus pavadinimas ir pareiškimas apie jūsų teisę ginčyti skolą.


Šį laišką svarbu saugoti visą laiką kai vyksta skolos išieškojimas, nes tai gali būti svarbi priemonė, jei dėl kokios nors priežasties prireiktų ginčyti skolą. Kai su jumis susisiekė skolų išieškotojas, laikas imtis veiksmų, kad grąžintumėte tai, ką esate skolingi.

Ką gali padaryti skolų išieškojimo agentūra?

Gali būti baisu, kad nepažįstami žmonės pasibels į jūsų duris ir prašys pinigų, kurių galbūt negalėsite sumokėti, ypač jei nesate tikri dėl savo teisių. Ką gali padaryti išieškojimo agentūros, kad išieškotų mokėjimą už skolą? Kokias teises turite, jei negalite mokėti? Kaip tai veikia jūsų kredito balus ir ataskaitas?

Ar gali skolų išieškotojai jums paskambinti į darbą?

Skolų išieškotojams teisiškai neleidžiama susisiekti su jumis neįprastu metu ar vietoje, kuri, jiems žinoma, yra jums nepatogi. Taigi, jei inkasavimo agentūrai pasakysite, kad darbe negalite priimti asmeninių skambučių, jie negalės jums paskambinti.

Ar skolų išieškotojai gali paskambinti jūsų šeimai?

Skolų išieškotojas gali susisiekti tik su šeimos nariais ar draugais, kad gautų informacijos apie tai, kaip jus rasti. Tai gali apimti jūsų gyvenamąją vietą, telefono numerį ir darbo vietą. Jiems draudžiama aptarti jūsų skolą su niekuo, išskyrus jūsų sutuoktinį, jūsų tėvus ar globėjus (jei esate nepilnametis), jūsų palikimo vykdytoją ar advokatą, su sąlyga, kad jie atstovauja jums dėl jūsų skolos.

Ar inkaso agentūra gali jus paduoti į teismą?

Taip, išieškotojai gali kreiptis į teismą dėl pradelstos skolos išieškojimo. Jeigu ikiteisminis skolos išieškojimas yra neveiksmingas, kliento sprendimu gali būti vykdomas skolos išieškojimas teismo keliu. Už bylą atsakingas vadybininkas surenka ir paruošia skolą įrodančius dokumentus bei perduoda teisės skyriui, toliau bendraudamas su pastaruoju įmonės skyriumi, atsakingas asmuo renka informaciją apie proceso eigą ir informuoja klientą. Šiuo atveju klientui yra labai naudinga perduoti skolą išieškojimo įmonei, nes jis išvengia papildomų rūpesčių.

Ar skolų išieškotojai gali matyti jūsų banko sąskaitos likutį arba apmokėti jūsų skolą?

Inkaso agentūros gali pasiekti jūsų banko sąskaitą, tačiau tik po teismo sprendimo. Po teismo sprendimo vyksta skolos išieškojimas per antstolius. Teismo sprendimas, kuris paprastai priimamas po ieškinio, gali leisti atidaryti banko sąskaitą arba areštuoti pinigus, o tai reiškia, kad inkasatorius gali paimti pinigus tiesiai iš jūsų sąskaitos arba iš jūsų atlyginimo, kad padengtų jūsų skolą.

Kaip skola paveiks mano kredito balus ir ataskaitas?

Jūsų mokėjimų istorija sudaro didžiausią jūsų kredito balų dalį. Tai reiškia, kad skolų išieškojimas, pavėluoti mokėjimai, ypač tie, kurie patenka į inkasacijas, greičiausiai turės neigiamą poveikį.

Daugiau informacijos susijusios su skolos išieškojimu galite rasti:
https://www.julianus.lt/

Atgal